TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi,  Türkiye'nin en eski sinema salonlarından biri olan Emek Sineması’nın yerinde yükselen projeyle ilgili İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı.

Karaköy’de bulunan Büyükkent Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Mimarlar Odası İstanbul Şubesi basın sözcüsü Mücella Yapıcı, 19 Aralık 2014 tarihinde oybirliği ile alınan yürütmeyi durdurma kararının projede ‘kamu yararı olmadığı’ gerekçesiyle alındığını ifade etti.

2010 YILINDA ALINAN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI GEREKÇESİZ KALDIRILMIŞTI

Proje hakkında 2010 yılında da yürütmeyi durdurma kararı verildiğini hatırlatan Mücella Yapıcı, “9. İstanbul İdare Mahkemesi, 24 Mayıs 2010’da projenin uygulanması halinde, telafisi güç veya imkânsız zararlar doğurabileceği gerekçesiyle, yeniden bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına oybirliğiyle karar vermişti. Ancak aynı Mahkeme 16 Kasım 2011’de; daha önce almış olduğu yürütmeyi durdurma kararını, bilirkişi raporundaki çoğunluk görüşüne rağmen gerekçesiz bir kararla kaldırarak Emek Sineması'nın yıkılmasının önü açılmış ve Beyoğlu Belediyesi tarafından 13 Şubat 2013 tarihinde yargı süreci devam eden bir projeye yapı ruhsatı verilmişti” dedi.

Yapıcı, kararın kamuoyuna duyurulması için vatandaşları ve sanatseverleri Cumartesi günü  saat 17:00’de Emek sineması önüne çağırdı.

BUNDAN SONRA YAPILACAK HER İŞLEM HUKUKSUZ

Mücella Yapıcı, Mimarlar Odası Başkanı Sami Yılmaztürk, avukat Can Atalay 19 Aralık'ta alınan kararın ilgililere 8 Ocak'ta tebliğ edildiğini belirterek, bu tarihten itibaren inşaatta yapılacak her işlemin hukuksuz olacağının altını çizdiler.

BEYOĞLU BELEDİYE BAŞKANI AHMET MİSBAH DEMİRCAN’A YARGI YOLU

Ayrıca Danıştay 1. İdaresi Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın yanısıra yetkililer Barış Çelikkan, Mehmet Ali Kaplan ve İlhan Turan hakkında “inşaatı kontrol etmemek, tarih ve kültür varlıklarını hasar görmesine neden olmaktan” soruşturma açılmasına karar verdi. Daha önce yapılan başvurularda soruşturma izni verilmemişti.