Mustafa OĞUZ/İZMİR, ()- İZMİR Yüksek Teknoloji Enstitüsü Makine Mühendisliği 4'üncü sınıf öğrencisi Melih Karaduman, ilginç bir projeye imza attı. Teknopark İzmir çatısı altında 'Sitoplazma' isimli bir şirket kuran Karaduman, dertleşmek isteyen insanları biraraya getiren internet sitesi oluşturdu. 'derdost.com' adlı platformun 7 ay gibi kısa bir sürede büyük ilgi gördüğünü dile getiren Karaduman, sitede bugüne kadar 40 bin farklı kullanıcı tarafından, 250 binin üzerinde dertleşme yaşandığını söyledi.
Projeyi yapmaya, sık sık kullanmak durumunda kaldığı otostop yolculuklarından sonra karar verdiğini belirten Karaduman, "Bu, çok ani gelişen bir proje. Geçen yıl Bornova'da tiyatro oyuncusuydum. Oraya gitmek için de çok fazla otostop gereği duyuyordum. Otostop esnasında da insanların, tanımadıkları insanlara kendini daha iyi ifade edebildiklerini gördüm. İnsanlar, karşısındaki insana 'nasılsa bir daha görmeyeceğim' diye düşünerek dertlerini rahatça anlatıyorlardı. Ben de buradan yola çıkarak acaba insanlar görmedikleri, tanımadıkları ve bilmedikleri ve bir daha göremeyecekleri insanlara dertlerini daha mı rahat anlatırlar diye düşündüm. Bunun sonucunda dertleşme yapılmasını sağlayan bir arama motoru oluşturdum" dedi.
Oluşturdukları arama motoru sayesinde, benzer dertleri olanlara anonim bir sohbet ortamı sağladıklarını belirten Karaduman, "Örneğin 'sevgilimden ayrıldım' diye yazan birisini, aynısını yazan başka biriyle eşleştiriyoruz ve onlara anonim bir muhabbet ortamı açıyoruz. Muhabbetlerini yapabiliyorlar, konuşabiliyorlar. Sohbet hiçbir şekilde kayıt altına alınmıyor. Hiçbir şekilde bir takip sistemi yok. Burada konuşup kendi dertlerini çözdükten sonra ayrılabiliyorlar. Ya da olumsuz bir durumla karşılaştıklarında sohbeti keserek terk edebiliyorlar. 'derdost.com'a girerseniz google gibi bir arama motoru olduğunu görüyorsunuz. Oraya başlık kısmına derdinizi yazıp 'başla' diyorsunuz. Olabilecek en iyi sonucu eşleştiriyor. Ona ulaştıktan sonra sizi muhabbetin içine dahil ediyor. Sitede bugüne kadar 40 bin farklı kullanıcı, 250 bin konuda dertleşti" diye konuştu.
Uygulamanın mobil versiyonu için çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Karaduman, "Mobil uygulaması gelmek üzere. Yaklaşık 1 ay sonra mobil uygulaması çıkacak. Play Store için düzenlemeyi düşünüyoruz. Orada da insanlar yine bu platformu aynı şekilde kullanmaya devam edebilecek" dedi.

FOTOĞRAFLI