GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 'Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi' uygulaması kapsamında 4 ilde 622 dekar alanı tarayarak kayıp 100 parça ağ ile 420 tel sepet deniz dibinden çıkardı.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından; su ürünleri avcılığı sırasında hava koşulları, zemin yapısı, ağ çakışması veya kullanım hataları gibi sebeplerle kopan, parçalanan ve terk edilen av araçlarını temizlemek amacıyla yürütülen projenin sonuçları alınmaya başlandığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca 'Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi' kapsamında İstanbul, Adana, Hatay ve Muğla illerinde bu yıl içinde 622 dekar deniz dibi alanı taranarak farklı ebatlarda 100 parça ve 4 ton ağırlığında ağ deniz dibinden çıkarıldığı kaydedildi. Av sırasında ağların ve diğer av araçlarının yoğun olarak kaybedildiği bildirilen 124 lokasyonda yapılan araştırmalarda ayrıca su ürünleri avcılığında kullanımı yasak olan 420 tel sepet çıkarıldı.

PROJE 2016 YILI SONUNDA TAMAMLANACAK

Açıklamaya göre 2014 yılı Mayıs ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in tarafından başlatılan ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce 4 ilde yürütülen pilot projeye, önümüzdeki yıl 8 il daha eklenecek. Denizlerde Mersin, Antalya, İzmir, Çanakkale, Sinop ve Trabzon illerinde, iç sularda ise Eğirdir gölü (Isparta) ve Beyşehir (Konya) göllerinde uygulanacak proje, 2016 yılı sonunda tamamlanacak.

HAYALET AVCILIK SU ÜRÜNLERİNİN ÖLÜMLERİNE NEDEN OLUYOR

İstatistiklere göre dünyada her yıl denizlerde kullanılan av araçlarının yüzde 8-12'lik kısmı kaybolduğu belirtiliyor. Benzer durum Türkiye için de geçerli olup, her yıl yaklaşık bin ile 2 bin km uzunluğunda ağların denizlerimize terkedildiği ve terkedilen bu av araçlarının bedelinin yaklaşık 13 milyon lira olduğu tahmin ediliyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce yürütülen bu proje, çeşitli nedenlerle parçalanan veya terk edilen av araçlarının, suda yaşayan canlılara ve ekosisteme verdiği zararların azaltılmasını amaçlıyor. Hayalet Avcılık olarak da adlandırılan bu durum, deniz canlılarının barınma ve beslenmelerini olumsuz etkileyerek, kontrolsüz olarak su ürünlerinin ölümlerine neden oluyor."

BAKANLIK FARKINDALIK OLUŞTURMAK İÇİN ÇALIŞMAYI DESTEKLİYOR

Projeyi tanıtmak ve farkındalık oluşturmak için broşür ve afişlerle çalışmayı destekleyen Bakanlık ayrıca balıkçıların kaybettikleri ağları bildirebilecekleri [email protected]