HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmede gündeme gelen tezkere ve Kobani'ye yardım ile ilgili şartlı bir cümle kurulmadığını belirterek, "Kobani'ye desteğin olmaz ise olmaz şartı olarak, tezkereye evet dememiz gerektiği yansıtılmış. Oysa Sayın Başbakan ile yaptığımız görüşmede, kesinlikle böyle bir şart ifade edilmemiştir" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmede, gündeme gelen ve bugün tartışma konusu olan tezkere ve Kobani'ye yardım konusunu değerlendirdi. Demirtaş, "Sayın Başbakan ile dün yaptığımız görüşmede, 'Kobani'ye destek için tezkereye HDP'nin evet demesi gerekir' şeklindeki cümlesi, Kobani'ye desteğin olmaz ise olmaz şartı olarak tezkereye evet dememiz şeklinde yansıtılmıştır. Oysa Sayın Başbakan ile yaptığımız görüşmede, kesinlikle böyle bir şart ifade edilmemiştir. Bu konuda şartlı bir cümle kurulmamıştır"dedi.
Demirtaş, görüşmede Başbakan Davutoğlu'nun, "IŞİD ile mücadele için, Kobani'ye destek olabilmemiz için tezkereyi çıkarmamız lazım, siz hem Kobani'ye destek istiyorsunuz hem de tezkereye hayır diyorsunuz' dediğini belirterek, "Biz, ilkesel olarak askeri müdahalelere karşı olduğumuz için tezkereye hayır diyeceğimizi söyledik, kendisi de bu görüşümüze saygı duyduğunu ifade etti. Sonrasında yapılan açıklamalarda sanki Kobani'ye yardımın bir şartı olarak tezkereye evet dememizin şartı ortaya konulmuş gibi ifade ediliyor bu doğru değil. Böyle bir şartlı cümle toplantıda kullanılmadı" diye konuştu.

ÖCALAN ADIMLARI OLUMLU DEĞERLENDİRİYOR

İmralı Adası'nda dün HDP heyetinin görüştüğü Abdullah Öcalan'ın süreç ve Kobani ile ilgili mesajını da değerlendiren Demirtaş, "Hükümetin son bir iki günde Bakanlar Kurulu'ndan aldığı karar, müzakereye geçme kararı, komisyonların oluşturulması vesaire bunları Sayın Öcalan olumlu adım olarak değerlendiriyor. Kobani bütün bu süreci sonlandıracak ve alt üst edecek bir risk olarak ifade ediliyor Sayın Öcalan tarafından. Kobani düşerse süreç biter diyor. O nedenle şu anda sürece dair hükümetin içeride atmaya hazırlandığı adımlardan çok Rojava'da ve Kobani'de yapacaklarına kilitlenmiş durumda her şey, Sayın Öcalan buna dikkat çekiyor. Acil durum şu anda Kobani meselesidir. Türkiye içinde atılacak adımlardan çok Kobani'de atılacak adımlar sürecin kaderini belirler diyor Sayın Öcalan" diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'dan sağduyu çağrısında bulunarak, IŞİD'in saldırdığı Kobani'nin iç meseleleri olduğunu söyledi. Şiddet çağrısında bulunmadıklarını provokatörlerin devreye girdiğini belirten Demirtaş, "Şiddet şu saatten itibaren durmalıdır. Bunu önleyebilmenin yolu işte iradeyle, disiplinle hareket etmekten geçer. Arkadaşlarımız kurumlarımızın ortak yaklaşımını dikkate almalıdır. Şunu da altını çizerek belirtmek istiyorum, dün gece itibariyle bizler sayın Öcalan ile kısa bir mesaj bağlantısı kurma imkanı bulduk. Kendisiyle bu katliam tehlikesine karşı diyalog ve müzakereyi hızlandırma yöntemini bütün taraflara telkin ettiğini, önerdiğini belirtmek istiyoruz" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Figen Yükekdağ ile DBP Eş Genel Başkanları Kamuran Yüksek ve Emine Aynı ile birlikte Diyarbakır'da DTK binasında basın toplantısı düzenledi. Türkiye'de dört gündür üzüntü verici olaylar yaşandığına dikkati çeken Demirtaş, olaylarda ölenlere Allah'tan rahmet dileyip, yüzlerce insanın yaralandığını bildiklerini söyledi. Yaralıların kim olursa olsun sağlığına kavuşmasını isteyen Demirtaş, şunları söyledi:

HDP SUÇLAMASIYLA BU OLAY KAPATILAMAZ

"Bütün bu şiddet süresince, yaşanan şiddetten zarar gören her kim varsa üzüntülerimizi belirtmek istiyoruz. Bugün bu noktaya nasıl gelindiğini doğru analiz edemezsek, ön yargılardan arınmış şekilde objektif şekilde tespit edemezsek, yarın nereye gideceğimizi de doğru kestiremeyiz. Ortadoğu'nun bu kadar kaotik ortamında neredeyse son 30 yıldır yaşanan bütün bu iç savaşlar, çatışmalar ve bunun Türkiye'ye yansımalarını basit bir HDP suçlamasıyla, HDP karalamasıyla tarif edip dosyayı kapatanlar, hata yapmış olurlar. Bu kadar yüzeysel bir yaklaşımla HDP'nin çağrısının sonucuydu deyip dosyayı kapatanlar, olup bitenlerden hiçbir şey anlamamış demektir. İki yıla yakın bir süredir Öcalan'ın çağrısıyla başlayan bir barış süreci var. Türkiye'nin 81 vilayetinde yaşayan insanlar bu çözüm sürecini, barışa kısa sürede ulaşabilmek adına canı gönülden desteklediler. Hızlı bir şekilde adım atılmasını beklediler.

HÜKÜMETİN SURİYE POLİTİKASINI HEP ELEŞTİRDİK

Suriye'de yaşanan iç savaşın neredeyse üçüncü yılı bitti artık, yaşandığı günden bu yana biz hükümetin Suriye yaklaşımını eleştirdik, öneriler yaptık ve bunun Türkiye'de kırılmalara yol açtığını ifade ettik. Türkiye'nin Suriye politikasının, Alevileri ötekileştirdiğini anlatmaya çalıştık. Suriye'deki bütün inançların hepsinin desteklenmesi gerektiğini yüzlerce defa açıklamalarımızda belirttik. Fakat hükümet orada yaşayan halkları partisine göre, siyasi düşüncesine göre ayırarak yardım etti. PYD'li Kürt, PYD'li olmayan Kürt. Esad'dan yana olan Şii, olmayan Şii diye ayırarak yardım etti. Bunların Türkiye'ye yansımaları oldu. Dönemin Başbakanı sayın Erdoğan, defaten yaptığı açıklamalarda 'Suriye bizim iç meselemizdir' dedi. 'Biz Suriye'de olup bitenleri dışımızda bir olay gibi değerlendiremeyiz' dedi. Bugünün Başbakanı sayın Davutoğlu, Dışişleri Bakanı'yken, 'Suriye'de yaşananlar bizim kayıtsız kalacağımız olaylar değildir, iç meselemizdir' dedi defalarca. Ama mesele Kobani olunca, 'Başka bir ülkede yaşanan meseleyi niye bizim iç meselemiz haline getiriyorsunuz' dendi."

KOBANİ'DE YAŞANANLAR İÇ MESELEMİZDİR

Suriye ile ilgili hükümetin ayrımcı söylemlerde bulunduğunu ve bunun kırılmalara yolaçtığını belirten Demirtaş, şunları söyledi:
"Suriye bizim oysa iç meselemizse, Kobani'de yaşananlar bizim evimizin içinin meselesidir. İşte bu ayrımcı söylemler tutumlar kırılmalara yol açtı. Artık aleni oldu, iddia o dur ki 2 bin TIR'dan fazla silah gönderildi. Toplanan silahlar 2 bin TIR'dan fazla gönderildi. Bunların bir kısmının El Nusra, El Kaide bağlantılı çetelerin eline geçtiği, IŞİD'in kullandığı silahların Türkiye'den giden silahlar olduğu çok tartışıldı. Bu da toplumda kırılma yarattı. Kobani'ye, bir insani yardım TIR'ının bile gönderilmesi için onlarca görüşme yapmak zorunda kaldık. Özgür Suriye Ordusu'na gönderilen TIR'a hangi hukuk ön görüldüyse, Kobani'ye de aynısı olsun dedik. Türkiye El Nusra çeteleri, son bir yılı aşkın süredir Rojova'ya saldırırken, açık bir tavır koymadı. Bunları halk adım adım izledi.

IŞİD'E KARŞI AÇIK BİR TAVIR ALINMADI

Daha sonra Irak'ta kurulup Suriye'de gelişen IŞİD barbarlığı, dört saat içinde Musul'u işgal etti. IŞİD, Musul'da daha önceden IŞİD gelip el koysun diye konulduğu anlaşılan tanklara, füzelere el koydu. Yüz yıldır çözülememiş Musul sorunu 4 saatte IŞİD'e teslim edilerek çözülmek istendi. Şengal'de on binlerce Ezidiyi katlettiler, binlerce Ezidi Kürt kadınını kaçırarak köle pazarlarında sattılar, tecavüz ettiler. O görüntülerle medyada poz verdiler. On binlerce Ezidi kardeşimiz dünyanın dört bir yanına savruldu. Aynı tecavüz çetesi, Mahmur'a, Kerkük'e yürüdü. Bütün bunlar yaşanırken ciddi bir yardım, destek görmedi. Kürtler, Süryaniler, Aleviler, Şiiler, Türkmenler. Bunların hepsi kırılma yarattı. IŞİD'e karşı açık bir tavır halklarımız görmedi. Bütün bu emperyalist oyunların, IŞİD tetikçiliği altında sahnelenirken, yalnız olduğunu hissetti. Arkalarında güçlü devletlerin, Türkiye devletinin olmadığını hissetti. Bu kırılmayı yaratan biz değiliz."

IŞİD'E KARŞI SERT ELEŞTİRİ YAPMAYANLAR HALKIMIZI COPLUYOR

Tecavüz çetesi olan IŞİD'in Kobani sınırına dayandığını kaydeden Demirtaş, "En son bu tecavüz çetesi Kobani sınırlarına dayandı. 25 gündür evimizin içine girmeye çalışıyorlar. Dünyanın gözü önünde bizlerin çıplak gözle izleyeceği şekilde Kobani'ye girip oradaki insanların kellesini kesip, kadınlara tecavüz edip, köle pazarlarında satma çağrısı yapıyorlar. Kürtlerin kadınları bize helaldir diye fetva çıkartıyorlar. Bedenlerini ateş topu yapıp tankların altına yatarak durdurmaya çalışıyorlar. Biz kendi hükümetimizden, vatandaşı olduğumuz ülkeden görüşme yapıyoruz, çağrı yapıyoruz. Fakat IŞİD'e karşı sert bir eleştiri bile yapmayanlar 25 yıldır halkımızı gazlıyor copluyor. İşte bunlar kırılma yaratıyor. Biz her şeye rağmen hükümetle defalarca temaslar kurduk. Başbakanla görüşme yaptık. Görüşmeden sonra umudu büyütmeye çalıştık. Ve sayın Başbakana da bu süreçleri dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştık. Halktaki kırılmayı anlatmaya çalıştık. Rica ettik, durumun kritik olduğunu, hassas olduğunu. 'Kürtlerin devleti yok diye mi bu kadar sahipsizler' dedik, Başbakan aynen şunu söyledi: 'Kürtlerin devleti var biziz.' O zaman lütfen Kürtlerin devleti olduğunuzu pratikte gösterin dedik. Sadece kınamakla yetinip '180 bin kişiyi de içeri aldık daha ne yapalım' söylemi kırıcıdır dedik. Kaldı ki çözüm sürecini doğrudan etkileyen bir meseledir. Gelecek yüzyılımızı etkileyecen bir mevzudur. Kobani'ye birlikte yardım edelim, IŞİD'e karşı 40 dünya ülkesiyle koalisyon yapabiliyorsunuz, kendi halkınızla da yapın. Kobani'yi de birlikte kurtaralım, geleceğimizi de birlikte kurtaralım."

SINIR KAPISI IŞİD'İN ELİNE GEÇEBİLİR HABERİ GELİNCE ÇAĞRI YAPTIK

IŞİD'in Türk'e de Türkmen'e de Araba da, Alevi'ye Sünni'ye de bir tehdit olduğunu kaydeden Demirtaş, şunları söyledi:
"Halen bu noktada olduğumuzu önceki gün Suruç'ta yaptığımız açıklamalarda belirttik. Ve biz HDP olarak olağanüstü merkez kurulu toplantısı yaptığımız saatlerde, akşam saatlerinde Kobani'den acil telefon geldi ve Mürşitpınar Sınır Kapısı'nı ele geçirmek üzere olduğunu söylediler. Bütün gücüyle IŞİD sınır kapısına yüklenmiş durumda, sınır kapısı IŞİD'in eline geçebilir dediler. Bu ne demektir? Birazdan katliamlar başlayacak, tecavüz, kelle kesme haberlerini göreceğiz dedik. Bu durumda her siyasi partinin yapması gereken onurlu tutumu sergiledik. Halkımızı eyleme çağırdık. Kobani'nin yanında olun dedik. Birazdan yaşanacaklar tahmin ettiğimiz gibi gelişecekse, artık biz bölgedeki gelişmeleri ele alamayız dedik. Kritik hamleyi yaptık, halkımızı göreve, eyleme çağırdık. Bizim yaptığımız budur. Bizi o noktaya getiren süreç, işte tam olarak budur.

ŞİDDET ÇAĞRISI YAPMADIK

Ve değerli arkadaşlar gerek bizim çağrımız üzerine gerekse kendini sorumlu hissederek insanlar sokağa çıkmaya başladılar. Hiçbir yerde şiddet kullanılmadı. Hopa'da da hareketlilik vardı, İstanbul'da da. Ama hiçbir yerde şiddet kullanılmadı. Biz yaptığımız çağrıda şiddet kullanılması çağrısı yapmadık. Silaha şiddete davet etmedik. Çağrımız insani bir çağrı. Ve binlerce kez teşekkür ediyoruz halkamıza ki duyarlı davrandılar. Gece sabaha kadar bütün dünyayı ayağa kaldıran eylem ve etkinliklerle Avrupa'dan ABD'ye Kobani'nin sesi duyuldu. Birkaç saat içerisinde Kobani'deki gidişat kısmen değişti ve Mürşitpınar sınır kapısını ele geçiremediler."

PROVOKATÖRLER DEVREYE GİRDİ

Varto'daki ölüm haberi gelene kadar ciddi bir şiddet eylemi yaşanmadığını belirten Demirtaş, şöyle devam etti:
"O saate kadar ciddi bir şiddet eylemi olmamıştı. Batman'da sivil kişilerin silahla göstericilere ateş ettiği haberi geldi ve film koptu. Arkasından şiddeti tırmandıran açıklamaları hükümetten duymaya başladık. Provokatörler bazı yerde devreye girerek şiddet eylemini yönlendiren kişiler oldular. Yağma olayları, bazı öldürme olayları, büst yakma bayrak yakma etrafında, Kobani'deki görkemli halk duruşunu başka bir yere çekmeye çalıştılar. Biz ısrarla halkın bu onurlu duruşunun doğru yöne kanalize edilmesine uğraştık. Şiddeti büyüten, tahrik edenleri bulmak hükümetin görevidir. Gösterilerin başladığı saatte, sayın Erdoğan Kobani düştü düşecek diyerek insanların öfkesinin katlanmasına yol açtı. Beklediğimiz Kobani'nin düşmeyeceğini, yanında olduğu mesajını vermekti. Halkın duymak istediği oydu. Sayın Başbakan başka bir şey söylüyordu, ülkenin Cumhurbaşkanı Kobani düştü, düşecek diyordu. Şiddet olayları başladığında ülkenin bakanları misliyle cevap vereceklerini açıklıyordu. Biz taleplerini anladık, şiddet kullanmayın demek yerine misliyle cevap vereceğiz diyerek, şiddetin normal olduğunu bir bakanın ağzından duyduk. HDP silah kullanın, şiddet kullanın demedi. Biz sınıra gidip oradan hükümetle el ele vermeye hazırız dedik. Ve yine silahlandırılmış sivil kişilerin toplum içerisine nasıl girdiklerini nasıl yönlendirildiklerini HDP'den sormasınlar. HDP bir siyasal parti DBP bir siyasal partidir. Kullandıkları yöntemler budur. Hükümet merak ediyorsa bütün bunları araştırıp bulması kolaydır. Çözüm süreci ayrı Kobani ayrı denmesi, iki yıldır adım bekleyen yurttaşlarımızda bir öfkeye neden oldu. Kobani tecavüzle katliamla karşı karşıya olsun. Ama siz burada süreç bozulmasın diye susun demek, hatalı bir politikadır. Bizler bu sürece böyle geldik. Şimdi çıkıp HDP suçludur, HDP'nin çağrısı vesilesiyle HDP'yi suçlayalım demek, çözümü gerçekleştirmez. Çözümü sağlamaz. Nedenler özetle aktarmaya çalıştığım şekilde. Toplumu bu noktaya getiren gerekçeler bunlardır. Eksiği vardır fazlası yoktur."

"YÖNÜMÜZÜ DOĞRU ŞEKİLDE BULMAK İÇİN ELELE VERMELİYİZ"

Ortadoğu'da yönlerini doğru bulmak istiyorlarsa elele verilmesi gerektiğini ile getiren Demirtaş, "Şu saatten itibaren bizler bütün bu Ortadoğu kaosunda yönümüzü doğru bir şekilde bulmak istiyorsak el ele vermek zorundayız. Bütün halklar olarak el ele vermek zorundayız. Kürt, Alevi, Arap Ermenin bu ülkenin düşmanı değildir. Birbirimize düşman gözüyle bakacak, halklar arası çatışmaya sürükleyecek bir yaklaşımdan herkes hızla uzaklaşmalıdır. Bundan daha tehlikelisi olamaz. Başımıza gelebilecek en büyük felaket halklar arası bir savaşın gerçekleşmesidir. Türkiye Suriyelileşsin diye uğraşanlar var, biz onlardan değiliz. Biz Türkiye gerçek bir demokrasi barış ve kardeşlik ülkesi olsun diye uğraşanlardanız" dedi.

"ŞİDDETE KİMSE YÖNELMEMELİ"

Kobani'de halen kritik saatler yaşandığını kaydeden Demirtaş, "Halklarımız her yerde Kobani'yle dayanışmasını ortaya koymalıdır. Tek bir şiddet eylemine kimse yönlenmemelidir. Protesto hakkını kullanırken şiddet uygulamamalı, herkes bu konuda dikkatli davranmalıdır. Bugün işçiler memurlar emekçiler grevleriyle Kobani'ye destek oluyorsa, farklı etnik kimliğe sahip insanlar Kobani'ye desteği ortaya koyuyorsa bu en büyük dayanışmadır" dedi.

"ÖCALAN İLE BAĞLANTI KURDUK"

Arkadaşlarının Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile görüşme gerçekleştirdiğini de kaydeden Demirtaş, "Arkadaşlarımız sayın Yalçın Akdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdiler. Kobani sahiplenme eylem ve etkinliklerine hiçbir yerde müdahale yapılmamalıdır. Şiddet şu öten itibaren durmalıdır. Bunu önleyebilmenin yolu işte iradeyle disiplinle hareket etmekten geçer. Arkadaşlarımız, kurumlarımızın ortak yaklaşımını dikkate almalıdır. Şunu da altını çizerek belirtmek istiyorum, dün gece itibariyle bizler sayın Öcalan ile kısa bir mesaj bağlantısı kurma imkanı bulduk. Kendisiyle bu katliam tehlikesine karşı diyalog ve müzakereyi hızlandırma yöntemini bütün taraflara telkin ettiğini, önerdiğini belirtmek istiyoruz" dedi.

SAĞDUYU ÇAĞRISI

Gösteriler sırasında başka parti üyeleri ile ciddi çatışmalar yaşandığına da dikkati çeken Demirtaş, "Bütün bu gösteriler sırasında başka parti mensuplarıyla ciddi çatışmalar yaşandı. Bütün partilere, partilerin sempatizanlarına dikkatli olma çağrısı yapıyoruz. DTK bu konuda sorunları çözmek için diyaloglarını temaslarını yoğunlaştıracaktır. Uluslararası topluma, biz de seslenmek istiyoruz. Kobani'de katliam yapılırsa sorumlusu sizler olacaksınız. IŞİD'i bu halklara bela eden de sizlersiniz sorumluluğunuz var. Ne Kobani'de Kürtleri, ne Telaferi Türkmenleri, ne Arapları ne de Türkleri asla bu katliam karşısında yalnız bırakamazsınız. Sorumluluk sizdedir. Hükümet de bu çağrılarımızın, sorunları çözme irademizin karşılık bulmasıyla adım atmalıdır. Medya mensupları da HDP'ye, göstericilere yönelik hakaret dilini kullanmamalıdır. Birbirini suçlayarak hakaret tehdit ederek duygu kırılmasını hiç kimse derinleştirmemelidir. Kobani Türkiye için tehdit değildir. Kobani'yi birlikte kurtaralım ki geleceğimizi birlikte kuralım. Türkmeni de Arabı da Kürdü de kardeşimiz diyorsak günlerdir her yerde büyük fedakarlıkla Kobani - Suruç sınırı başta olmak üzere dayanışma gösteren bütün halkımıza teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz. Kobani'de direnen halkımızın evlatlarına Allah yardım etsin diyoruz."
Demirtaş'ın televizyondan canlı yayınlanan basınt toplantısı Diyarbakır'da kahvehanelerde oturan vatandaşlar tarafından dikkatle izlendiği görüldü.