GİRESUN, (DHA)- C
UMHURBAŞKAŞKANI Abdullah Gül, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili gelinen son noktayla ilgili olarak, "Doğrusu bir fırsat tabi kaçıyor. Çok gecikilmiş oldu aslında. Geçen Meclis'te de anayasa yapılabilirdi. Bu Meclis'te de toplumun çok büyük bir arzusu var. Bütün siyasi partilerin arzusu var. Ümit ederim ki ileri de gerçekleşir" dedi.

Ordu ziyaretinin ardından bu sabah kaldığı otelden ayrılarak Giresun'a hareket eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yol üzerinde yapımı devam eden ve 4 ay sonra tamamlanması planlanan Ordu-Giresun Havalimanı'nda basına kapalı olarak incelemelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, Ordu Valisi Kenan Çifçi ve Giresun Valisi Hasan Karahan ile birlikte havaalanı inşaatını gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Deniz üzerine yapılan ve bu açıdan Türkiye'de ilk olan havaalanı inşaatındaki incelemelerinin ardından Giresun'a geçerek Vali Hasan Karahan'ı makamında ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

YENİ ANAYASA KONUSU

Bir basın mensubunun yeni Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun kapanması ile ilgili değerlendirmesini sorması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Doğrusu bir fırsat tabi kaçıyor. Çok gecikilmiş oldu aslında. Geçen Meclis'te de anayasa yapılabilirdi. Bu Meclis'te de toplumun çok büyük bir arzusu var. Bütün siyasi partilerin arzusu vardı. Aslında ben temel konularda bütün siyasi partilerin çok ayrı düştüğü kanaatinde değilim. Ama maalesef gerçekleşemedi. Bunu siz de hatırlarsınız 4-5 ay önce de görmüştüm ben. O zamanda kanaatimi, üzüntümü paylaşmıştım. Artık hayırlısı diyeceğiz, inşallah ilerde bu fırsat olur. Anlayışlarımız değişirse, zihinlerimizde değişiklikler olursa, metinlerimiz farklı da yazılı olsa, biz en azından zihinlerimizde, anlayışlarımızda daha geniş vizyonda davranabiliriz. Daha demokratik davranabiliriz. Standartlarımızı fiilen yükseltebiliriz. Ümit ederim ki ileri de gerçekleşir" dedi.

MISIR BİR AN ÖNCE DEMOKRASİYE KAVUŞSUN

Bir basın mensubunun Mısır'daki son gelişmeyle ilgili değerlendirmesini sorması üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bu konuda fazla bir şey söylemek istemem. Orada olağan üstü bir dönem var bildiğiniz gibi. Ümit ederim ki bütün Türkiye ve Mısır arasındaki bu durum geçici konjönktürel bakmamız gerekir. Mısır’ın da bir an önce demokrasiye tekrar kavuşmasını temenni ederiz. Türkiye ve Mısır Akdeniz’in iki yakasında bir elmanın adeta iki yarısı gibidir. Akdeniz’in güneyine baktığınızda Mısır gibi büyük bir devlet kuzeyine baktığınız da Türkiye gibi büyük bir devlet vardır. Dolayısıyla tarih boyunca da çok sağlam ilişkilerimiz olmuştur. Türk işadamlarının çok önemli faaliyetleri var. Şüphesiz ki Mısır’da olup bitenlerden çok üzüldük, bunu açıkça da paylaştık. Ümit ediyorum ki ileri de bütün bunlar tekrara rayına oturur" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül dersanelerin kapatılmasıyla ilgili bir soruyu da, "Bu konuyla ilgili artık söyleyeceklerimi söylemiş oldum" diyerek yanıtladı.

KUŞ DİLİ DİNLEDİ KEMENÇE ÇALDI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Giresun Valiliği önünde toplananları selamladı. Kemençe ustası Kemal Karademir bu sırada üzerinde gül işlemesi bulunan kemençe hediye etti. Cumhurbaşkanı Gül kemençeyi çalarak poz verdi. Daha sonra toplananlara konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında yol boyunca herkesin kendisine sevgi gösterdiğini ve burada olduğu gibi onlarla kucaklaştığını belirterek, şöyle dedi:

"Onlardan sevgi ve muhabbet beni ziyadesiyle gerçekten hislendirdi. Tekrar hepinize çok teşekkür ediyorum. Buranın güzelliğini cennet vatanımızın bu gerçekten cennet gibi yemyeşil bu güzel şehrin bütün güzelliğini görme fırsatı çıktı. Yol boyunca gelirken bütün güzellikleri görmek mümkün oldu. Büyük bir memnuniyetle ve gururla gördük ki artık denize havalanı yapıyoruz. Sizlerin uzun yıllardır beklediğiniz hizmetler gün gün hep ayağınıza geliyor. Ordu-Giresun Havaalanını inceledik. Denizin ortasında 3 bin 500 metrelik pist bitmiş apronlar bitmiş dolmalar tamamen olmuş dünyadaki ender projelerden birisi gerçekleşiyor. İnşallah yakın zamanda oranın da hizmete girdiğini hep beraber göreceksiniz. Bütün bunlar sizin için sevgili vatandaşlarım. Siz; devletine milletine bağlı yeri geldiğinde canını veren insanlar. Gazilerimiz aranızda gördüm. Bu kadar fedakarlıkları yapan insanlar olarak şüphesiz ki her türlü hizmete layıksınız. Devletimiz bunun için var. Bütün kamu görevlileri bunun için var. Halka hizmet için halkın beklentilerini gerçekleştirmek için. Çok şükür ki bu yolda çok güzel şeyler yapılıyor. Eski senelerle bu yılları karşılaştırdığınız da ne kadar güzelliklerin değişikliklerin ilerlemenin olduğunu herhalde hep beraber görüyoruz. Dün Samsun’a indim. Oradan gelirken Türkiye’nin en uzun tünellerinden geçtim. En güzel yollardan geçtim. İşte söylediğimim gibi bu gün havalaanı onu inceledim. Daha yapılacak muhakkak ki çok şey var."

Çocukların geleceklerine yatırım yapmak için devlet görevlileri, hükümet ve herkesin gece- gündüz çalıştığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, "Niçin, daha güzel Türkiye bırakalım diye. Sizin noksanlık istekleriniz, bütün bunlar dikkate alınıyor, alınacak. Bütün bunlar muhakkak ki hep gerçekleşecektir. Bundan emin olun. Yeter ki bizler birbirimizi sevelim saygı gösterelim" diye konuştu.

YERİ GELDİĞİNDE HEPİMİZ BİRLİK İÇİNDE OLACAĞIZ

Tabii ki ülkede çeşitliliğin olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şöyle devam etti:

"Değişik siyasi partilerimiz, değişik fikir akımları, görüşleri bütün bunlar demokrasinin gereği ama yeri geldiğinde hepimiz birlik bütünlük içerisinde olacağız, birbirimize sevgi göstereceğiz, birbirimizin farklılığını anlayacağız, istikrar olacak huzur olacak o zaman hizmetler çok daha hızlı olacak. Bir sinerji doğacak. Enerjiden sinerji doğacak. Bugün memleketimizde çok şükür bunlar var. İşte böyle bir ortam içerisinde Karadeniz’in gezmediğim illerini geziyorum. Biliyorsunuz en büyük arzum Cumhurbaşkanı olarak bütün illerimizi ziyaret etmekti. Çok şükür bunu gerçekleştiriyorum. Bir çok ilimize gittik, Giresun’a 38 yıldır bir Cumhurbaşkanı ziyareti olmamış. Dolayısıyla bu şüphesiz ki daha ayrı bir anlamı oluyor ve ayrı bir mutluluk veriyor."

Konuşma ardından Cumhurbaşkanı Gül’ün yanına yöresel kıyafet giymiş iki kadın geldi. İki kadın 'kuş dili' olarak belirtilen ıslık çalarak valilik binasının karşısında bulunan üst geçitteki kişiyle konuştu. Cumhurbaşkanı Gül bu konuşmayı bir süre dinledikten sonra alandan ayrıldı.

Giresun'un Bulancak İlçesi’ndeki yapımı 25 yıldır devam eden ve ibadete açık olan Sarayburnu Camii’ni ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, Bursa Ulu Camii, Sivas Divriği Camii ve İstanbul Şehzadebaşı Camii'nin özelliklerini taşıyan Sarayburnu camini gezip bilgi aldı.

GİRESUN BELEDİYESİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Giresun Belediyesi önünde toplananları selamlarken bu kentte bulunmaktan çok mutlu olduğunu söyledi. Gül, "Görüyorum ki bütün Giresunlu vatandaşlardan böyle bir hasret içinde olmuşlar, dolayısıyla bu noksanlığı bugün gidermiş olduk hep beraber" dedi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu’yu makamında ziyaret etti. Burada yaptığı konuşmasında Belediye başkanlarının illerinde doğup büyüyen insanlar olduğunu anlatırken şöyle konuştu:
"Şehirlerin geleceği sizlere emanet. Güzel imar yaparsanız, güzel yolları binaları her şeye buna göre dikkat ederseniz o zaman şehrin geleceğini de doğrusu güzelleştirirsiniz. Ama bazen baskılar neticesinde imarlı yerden kontrolden çıkarsa çevre kontrolden çıkarsa o zaman da şehirler orta ve uzun vadede yaşanmaz hale gelir. Onun sıkıntısını da herkes çeker ve şehirlerden kaçış başlar. Ne kadar muhafaza ederseniz, güzelleştirirseniz o kadar çok doğduğunuz yere şehre hizmet edersiniz. Gelecekte buralar daha da cazip hale gelir. Hele bu havaalanı yapıldıktan sonra çok daha burası çekici olacaktır, çekimi artacaktır." 
Cumhurbaşkanı Gül ziyaret sonrasında karayoluyla Ankara'ya dönmek üzere Trabzon Havalimanı'na doğru hareket etti.