ORDU’da pilot bölge olarak 18 Kasım 2015’te hizmete giren Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) kapsamında Karadeniz Sahil Yolu’nda kırmızı ışık ve hız limitlerini aşarak kural ihlalinde bulunan yaklaşık 400 bin sürücü ceza kesildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Tuzak radar uygulaması, elektronik radar uygulaması sona ermiştir” açıklaması ise Ordu’dan geçen sürücüleri sevindirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geçen yıl ihalesi yapılan ve Türkiye'de ilk kez Ordu’da uygulanmaya başlayan TEDES Projesi, 18 Kasım 2015’te faaliyete geçti. TEDES kapsamında Karadeniz Sahil Yolu'na 19 kule radar cihazı ile 11 araç plaka sistemi konuldu. Kentte günde yaklaşık 110 bin aracın geçiş yaptığı Karadeniz Sahil Yolu'nda hız limitleri ise şehir içi 50 kilometreden 70 kilometreye çıkarıldı. Tünellerde ise 80 kilometre, transit geçişlerde de 110 kilometre olarak belirlenip, yüzde 10’da ek tolerans sağlandı.

YAKLAŞIK 400 BİN SÜRÜCÜ RADAR CEZASI YEDİ


Yol güzergahlarına konulan büyük ve led ışıklı tabelalarda hız koridoru başlangıcı ve hız limitleri yer aldı. Hız limitlerini ihlal eden sürücüler 24 saat kule radarlar tarafından fotoğraflanırken, ceza makbuzları da fotoğraflarıyla birlikte sürücülerin adreslerine gönderiliyor. Sistemin faaliyete geçtiği günden beri şu ana kadar yaklaşık 400 bin sürücünün kırmızı ışık ve hız ihlalinden radar cezası yediği belirtildi.

BELEDİYE EMNİYETE DEVRETMİŞTİ

Projenin ilk başta uygulayıcısı olan Ordu Büyükşehir Belediyesi ise 8 Aralık 2015’te TEDES’teki tüm yetki ve hukuki sorumluluğu, araçların şehir istikamet güzergahları geçişleri de dahil Ordu İl Emniyet Müdürlüğü’ne devretti. Kentten geçen Karadeniz Sahil Yolu boyunca radar cezası yiyen sürücülerde, sosyal medyadan ceza makbuzlarını paylaşarak tepkilerini dile getirmeye çalıştı. Cezaların iptali için ise mahkemeye başvuran sürücülerin bir kısmı cezaları iptal ettirmeyi başardı.
Hız limitlerini aşarak kural ihlalinde bulunan bazı sürücülerin TEDES radarlarına yakalanmamak için araçlarının plakasını kapatarak ya da sökerek trafikte seyrettikleri de tespit edildi. Plaka tanıma sisteminden kolayca tespit edilen sürücüler hız ihlalinden 180 TL ile 391 TL arasında radar cezası, 88 TL ile 189 TL arası plakasız araç kullanma cezasıyla karşı karşıya kaldı.

BAKANIN AÇIKLAMASI SEVİNÇ YARATTI

Son olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, "Tuzak radar uygulaması, elektronik radar uygulaması sona ermiştir" açıklamasıda sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Ordu’dan geçen sürücülerin çok büyük bir bölümüde uygulamanın kaldırılacak olmasına sevinirken, bazı sürücülerde sistemin özellikle şehir içlerinde iptal edilmemesini, hız limitlerinin artırılmasını istiyor. Kurban Bayramı tatili nedeniyle gurbetten memleketlerine gitmek için Karadeniz Sahil Yolu’ndan geçen bazı sürücülerin de TEDES’in iptal edildiği duyumuyla hareket edip, hız limitlerini ihlal edip radara yakalandığı da gözlendi. Radar uygulamasıyla ilgili kesin sonucun 10 gün içerisinde açıklanacağı, Ordu’da ki TEDES sisteminin de halen aktif olması nedeniyle sürücülerin daha dikkatli olmaları da istendi.

2 GÜNDE 17 RADAR CEZASI KESİLEN SÜRÜCÜDEN BAKANA TEŞEKKÜR

Ordu’da aracıyla 2 günde 17 kez radara yakalanıp 4 bin 680 TL ceza kesilen, mahkemeye itiraz etmesine rağmen 17 cezanın 7’sini iptal ettiren Fahri Kaya, Bakan Süleyman Soylu’ya teşekkür etti. Daha önce 2 bin 500 TL radar cezası ödediğini, halen 2 bin 155 TL borcu olduğunu, bunu da ödeyemediğini belirten Fahri Kaya, “Sayın bakan çalışma başlatmış, bunu çok iyi buluyorum, Ordu’da adım başı radar var. Önceden levhalar yoktu, şu anda levhalar var. Bu cezalardan sonra levhalarda arttı. Yollara tavan led ışıklar takıldı. İşimiz gereği Ordu’dan gelip gidiyoruz. 5 cezam var 2 bin 155 TL. Ödeyemedim, icra gelene kadarda ödemeyeceğim. 2 bin 500 TL ödedim ancak durumum daha iyi değil, inşaatta çalışıp kazandığım radara gidiyor” dedi.