Ferah IŞIK- Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, () - EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, Merkez Bankası'nın yılın dördüncü ve son enflasyon raporunun açıklandığı toplantıdaki faiz artırımıyla ilgili mesaj verdiğinin hatırlatılması üzerine "Şu an faiz artırımını gerektirecek Türkiye'nin hiçbir yapısal gerekliliği olduğuna inanmıyoruz, düşünmüyoruz. Merkez Bankası bağımsız bir kurumdur, özerktir. Hükümetimizin genel ve makro ekonomiyle ilgili uygulamaları başarılı bir şekilde devam etmektedir" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, tekrar milletvekilliği için birinci sıradan aday gösterildiği memleketi Denizli'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerine katıldı. Zeybekci, "Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun. 92'nci yılını kutladığımız bu günde, bütün milletimizin bayramını tebrik ediyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, devletimizin kuruluşundan bugüne kadar ülkemize, milletimize hizmet eden bütün gazilerimizi, şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyorum" dedi.
Bakan Zeybekci, törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Merkez Bankası başkanının faiz artırımıyla ilgili verdiği sinyali nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Bakan Zeybekci, "Yaklaşık 2 yıldan beri Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapacağı beklentisi vardı. Türkiye'de faizle ilgili maalesef istenilen adımlar atılamıyor. Her fırsatta söylemeye çalıştığımız gibi, şu anda Amerikan ekonomisi için yüksek değerli dolar, sürdürülebilir değildir. Gerek ABD'nin dış ticaret açığı, gerekse ihracatın yavaşlamasından kaynaklanan üretim, yatırım ve büyümeyle ilgili endişelerin Amerikan ekonomisi için elini o kadar güçlendirmiyor. Beklentimiz hala Amerikan Merkez Bankası'nın faiz arttıramayacağı yönünde. Uzun zamandır şunu söylüyoruz; Türkiye olarak, dünyanın izlemiş olduğu, faiz indirimiyle ilgili o trendi maalesef 2014 sonu 2015 başlarında ıskaladık. Şu an faiz artırımını gerektirecek Türkiye'nin hiçbir yapısal gerekliliği olduğuna inanmıyoruz, düşünmüyoruz. Merkez Bankası bağımsız bir kurumdur, özerktir. Hükümetimizin genel ve makro ekonomiyle ilgili uygulamaları başarılı bir şekilde devam etmektedir" yanıtını verdi.
Bir basın mensubunun, "İpek-Koza Grubu'na kayyum atanması iş dünyasında endişe yarattı mı?" sorusu üzerine ise Zeybekci, "Yargıyı ilgilendiren konuyla ilgili açıklama yapmak istemiyorum" diye karşılık verdi.

FOTOĞRAFLI