4'ÜNCÜ ULUSAL ANTARKTİKA BİLİM SEFERİ HEYETİNİ AĞIRLADI
Bakan Varank, bakanlık binasında, 4'üncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ni gerçekleştiren heyeti kabul etti. 9 Şubat'ta yola çıkan 24 kişilik ekibin, 8 Mar'ta Türkiye'ye döndüğünü, seferin küresel ısınma nedeniyle kısa sürdüğünü amlatan Bakan Varank, "Ekibimiz hava muhalefetinden kaynaklanan hiç bir sorunla karşılaşmadı. Tabi bu durum, kıtadaki doğal yaşamın ve ekosistemin geleceğine ilişkin kaygıları arttırıyor. Aslında tüm dünyanın tıpkı koronavirüs gibi iklim değişikliğiyle mücadele konusunda da teyakkuzda olması gerekiyor" dedi. 
'BİLİMSEL VERİLERİ DÜNYAYA DUYURACAĞIZ'
Bakan Varank, 'Beyaz Kıta'nın idaresinin Antarktika Anlaşması'na üye danışman ülkelerin oylarıyla yürütüldüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Biz bu anlaşmaya 25 yıl önce gözlemci statüsüyle taraf olduk. Nihai hedefimizse, danışman ülke konumuna geçmek. Bu hedefe ulaşmak için 2017 yılından bu yana çalışmalarımıza hız kazandırdık. İşte düzenlediğimiz bilim seferleri de bu çalışmaların önemli bir parçası. Geçen sene kıtada geçici bilim yerleşkemizi kurmuştuk. Sefer süresince araştırmacılarımız bu yerleşkeyi kullanarak yer, canlı ve deniz bilimleri alanında 15 farklı proje yürüttü. Seferden elde ettiğimiz verileri bilimsel yayınlarla tüm dünyaya duyuracağız. Kıtaya 3 farklı Küresel Seyir Uydu Sistemi kurduk, bu sayede konum doğrulaması yapabilme kabiliyetine eriştik. Geçen sene başlattığımız deniz tabanını haritalama çalışmalarımız devam etti. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün güncellediği ekipman sayesinde Horseshoe Adası'na ait meteoroloji verilerini artık günlük alıyoruz. Kıtada yaptığımız araştırmalar sayesinde, ülkemizin kalıcı bilim üssü çalışmalarında son aşamaya geçmiş olacağız."
'KUTUP SEFERİ BELGESELİNİN GALASINI TEKNOFESTE YAPMAK İSTİYORUZ'
Projenin çocuklar ve gençler tarafından sahiplenilmesine özel önem verdiklerini kaydeden Bakan Varank, "İşte bu yüzden Canan öğretmenimiz seferimizde yer aldı. Çocuklarımız bilime ve teknolojiye daha fazla yoğunlaşsın, meraklarının peşinden koşsun ve bilinmeyeni keşfetmeye odaklansın istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Antarktika ile ilgili çalışmaların bundan sonra TÜBİTAK bünyesinde yeni kurulan Kutup Araştırmaları Enstitüsü tarafından sürdürüleceğini belirten Varank, "Bu sayede, ülkemizin kıtadaki çıkarlarını daha iyi koruyacak, muadil kurum ve kuruluşlarla iş birliklerini daha verimli geliştirebileceğiz" diye konuştu.
Bakan Varank ayrıca, bu sene Teknofest'in Gaziantep'te gerçekleştirileceğini, 4'üncü Kutup Seferi kapsamında çekilen belgeselin galasını da Teknofest'te yapmak istediklerini kaydetti.