CUMHURBAŞKANLIĞI’na ait Huber Köşkü’nün yakınında bulunan Kalenderüstü Camii’nde Cuma namazını kılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çıkışta habercilerin sorularını yanıtladı. Cami çıkışı kendisini görmeye gelen mahalleliyi selamlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir muhabirin, “Güzel şeyler olacak inşallah açıklamanız vardı. Bu kamuoyunda merak uyandırdı. Ne kastetmek istediniz? “ şeklindeki sorusu üzerine şunları söyledi: “Biliyorsunuz, yargı etrafında bir tartışma var. Daha bağımsız ve daha tarafsız bir yargının Türkiye’de gerçekleşmesi için, TBMM’de yasal çalışmalar yapılıyor. Bir taraftan anayasa değişikliği teklifleri var. Bir taraftan da tartışmalar var. Bütün amacım Türkiye’nin bu işlerden güçlü olarak çıkması, bir an önce bu işleri bitirip Türkiye’nin kendi gündemine dönmesi ile ilgili. Geçen haftalarda bazı çalışmalar yaptım. Bunların bazıları basına açık oluyor. Bazıları basına kapalı yaptığım çalışmalar. Ben hala şu kanaatimi muhafaza ediyorum. İktidar ve muhalefet en azından 3 muhalefet partisinin ikisi, prensip olarak iktidar partisi de bir anayasa değişikliği olabileceğini söylediler bana. Bunun üzerine bu çalışmaları yapmaya devam ettim. İnanıyorum ki, demokrasi, meşru ayakları olan bir tarafta iktidar partisi, bir tarafta muhalefet bir araya gelerek bir anayasa değişikliği de daha sağlam bir şekilde bu işi çözebilirler. Ben hala bu kanaati muhafaza ediyorum. Meclisteki HSYK ile ilgili tasarı, bu tutulabilir. Genel Kurul’a indirilmez, yok gibi görülebilir. Hükümet de bu konuda eğer çok kesin tavrını koyabilir. Genel Kurul’a getirmeyeceği ile ilgili. Daha sonra da en azından üç siyasi parti bir araya gelir ve bakarlar anayasa çıkartabilecekler mi, çıkartamayacaklar mı? Eğer bir araya geldiklerinde çıkartamayacakları gibi bir kanata varırlarsa, o zaman herkes yine kendi yoluna gider. Ama daha önce HSYK’nın nasıl olması gerektiği, yapısının nasıl olacağı ile ilgili, onun bağımsızlığı, tarafsızlığı ile ilgili zaten mutabakatlar oluşmuş. Sadece üyeler nasıl seçilecek, oraya gelmiş, tıkanmış. Eğer niyet olursa yol bulunur.” “ARZU ETTİĞİM VE GÖRMEK İSTEDİĞİM ŞEY BU”
Dünyanın birçok ülkesinde bunun örneklerinin olduğunu söyleyen Gül, “Türkiye böyle bir önemli meseleyi iktidar, muhalefet elbirliği ile çözmüş olmanın çok pozitif psikolojisini yakalar. Türkiye’de güzel bir hava oluşur. Arzu ettiğim ve görmek istediğim şey bu. Ama bu gerçekleşmezse o zaman, demokratik nizam içerisinde parlamenter düzen içerisinde kanunlar da çıkar, onların kontrolü ile ilgili mekanizmalar var” dedi.
“BAŞBAKANDAN MÜSPET BİR KARŞILIK ALDIM”
Gül, ‘güzel şeyler olacak’ açıklamasıyla ilgili, “Dün de doğrusu bu ümidimi koruduğumu ifade ettim. Dün sayın başbakan ile bu görüşlerimi paylaştım. Doğrusu ondan da müspet bir karşılık aldığım için güzel gelişmeler olabilir ümidini besliyorum” dedi.