Restorasyonu tamamlanan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de katıldığı törenle açıldı.

100'üncü yılı kutlanan ve Türk-İslam sanatının hemen her dönemine ait 45 bin eserin bulunduğu müze için, 2012'de başlatılan çalışmalar kapsamında 16.4 milyon TL harcandı.

Açılış öncesi bir konuşma yapan Kültür Bakanı Ömer Çelik, Sultanahmet Meydanı'nda bulunan bu kadar değerli bir eserin yeniden açılmasının kendisini sevindirdiğini söyledi. Çelik, "Müslümanların göstermesi gereken şey, açılışını yaptığımız bu müzedeki eserlerdir. Öbür tarafta bu eserleri yok edenlerin, insanları katledenlerin, adına ne denirse densin, isimlerinin içinde İslam'ın hangi kelimesi geçerse geçsin İslam'la ilgisi olmadığını bütün dünyaya duyuruyoruz" dedi.

Önceliklerinin, Türkiye coğrafyasında hayat bulmuş tüm medeniyetlere ait kültür varlıklarını hiçbir ayrım yapmaksızın korumak ve gelecek nesillere en sağlıklı şekilde ulaştırmak olduğunu vurgulayan Çelik, "Müze, önemini, Türk ve İslam sanatı eserlerini sistemli şekilde ilk defa bir araya getirmesinden ve kurulduğu dönemde Batılı devletlerin topraklarımız da başlattığı kültür yağmasına karşı atılmış en somut adım olmasından almaktadır" diye konuştu.

'Törene, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir , İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürü Seracettin Şahin ve müze çalışanları katıldı.