Fatih Belediyesi tarafından düzenlenen Sosyal Medya Sohbetleri’nde bu akşam Başkanlık ve parlamenter sistem konuşuldu.

 Fatih Belediyersi tarafından düzenlenen ve Fatih Belediye Başkan Mustafa Demir’in ev sahipliğinde gerçekleşen medya sohbetleri aynı zamanda Periscope ve Facebook üzerinden canlı olarak yayınlanıyor.

Sosyal Medya Sohbetlerinin bu akşamki katılımcıları Fatih Belediye Başkanı Mustafa demir’in yanı sıra  Gazeteci Yazar Hikmet Genç ve yine gazeteci yazar Ersoy Dede idi. Ersoy Dede’nin moderatörlüğünde gerçekleşen programda başkanlık sistemi ve parlamenter sistem konuşuldu. Program tadında canlı yayında ‘sosyal medya sohbetlerini Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, takipçileri programı Facebook Periscope’tan canlı izledi.

Başkan Mustafa Demir, Türkiye’nin başkanlık sistemini bugünün sorunu olmadığını Türkiye’nin uzun süredir başkanlık sistemine ihtiyacı olduğunu bunu da Türkiye’de ilk dillendirenin rahmetli Turgut Özal olduğunu vurgulayarak ‘Türkiye’nin bir yeni anayasaya ve başkanlık sistemine ihtiyaç var. Aslında herkes yeni anayasa konusunda hem fikir ama muhalefet buna bir türlü yanaşmıyor. Tabiri caizse yamalı bohçaya dönmüş darbe anayasası Türkiye’ye artık dar geliyor. Madem ‘egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ diyoruz bırakalım millet kendi anayasasını yapsın, sivil bir anayasamız olsun.

Başkan Demir, Başkanlık sisteminde millet var, demokrasi var. Ama şuanda başkanlık sistemi sayın cumhurbaşkanımız üzerinden yürütülüyor bu yanlış. Başkanlık sistemi ülkemizin sorunu, kişisel gibi algılanması çok yanlış’ dedi. Hikmet Genç’te Karşı taraftan zaman zaman çelişkiler fikirler geldiğini belirterek ‘bir gün ABD tarzı başkanlık olursa konuşabiliriz diyorlar başka bir gün ABD tarzı olmaz diyorlar. Aslında başkanlık sistemi olsa muhalefetin kendisi rahat eder. Kendisine yönetimde yer bulur. Şu anki sistemde hiçbir şeyde söz hakkı yok’ dedi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, aslında başkanlık sisteminin şuanda yerel yönetimlerde yani belediyelerde uygulandığını belirterek. Vatandaşlar yerel seçimlerde belediye meclisleri için ayrı belediye başkanları için ayrı oy veriyorlar. Bu sistem tam da başkanlık sisteminde olduğu gibi. Genel seçimlerde 2 defa sandığa Sidelim. Birinde meclisi seçelim ikincisinde başkanı seçelim. Başkanda aynı belediyelerde olduğu gibi yardımcılarını yani bakanlarını seçsin’ diye konuştu.

Fatih’in tarihsel özelliklerinin de konuşulduğu programda Hikmet Genç özellikle son yıllarda Fatih ve Eminönü çevresindeki düzenlemeklerin çok güzel olduğunu vurguladı.