Eyüp Kültür Sanat Merkezi’nde haftasonu “Kumandan -Medine Müdafii Fahrettin Paşa” adlı tiyatro oyunu sergilendi.

Oyun, Birinci Dünya Savaşı’nda Hicaz Cephesi’nde mücadele eden Fahrettin Paşa’nın, Mondros Mütarekesi’nden ardından 2 yıllık bir müdafaadan sonra geri çağrılmasına rağmen bu teklifi reddedip şehri 72 gün daha her şeyleri tükenene kadar Medine’yi müdafaa edişini anlatıyor.

Oyunda, Türk-Afgan dostluğunun temelini atan Fahrettin Paşa’nın uğradığı ihanetler ve Peygamberimize olan sevgisinin yanısıra 1.Dünya Savaşı’nda birçok cephede savaşan Osmanlı Devleti’nin bu topraklardan çekilişine de değiniliyor.

Oyunun yönetmeni Kenan Korkmaz, Osmanlı askerlerinin çektiği sıkıntılardan bahsederek o zamanın şartlarında yaşanılan hazin hikayelere değindi. Kenan Korkmaz “Aslında Fahrettin Paşa kendisinin de söylediği gibi ‘Biz bu büyük savaşta yenilmedik müttefiklerimiz yenildi’ diyerek olayı özetlemektedir. Fahrettin Paşa İngilizlerin ve onlarla işbirliği yapan bir grup askerin ihanetine uğramasaydı açlıktan çekirge yemelerine rağmen yine Medine’yi bırakmazdı. Çünkü onu Medine’ye bağlayan Peygamber Efendimizin sevgisi ve kabriydi. Şimdi geçmişten günümüze baktığımızda Fahrettin paşa ve askerlerinin torunları olan bizlerin sokaklarda neler yaptığını görüyoruz ” dedi.

Senaryosunu Yusuf Akçay’ın Yönetmenliğini ise Kenan Korkmaz’ın yaptığı oyun izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı.