Eyüpsultan'la ile ilgili tarih ve medeniyet araştırmaları yapmak üzere kurulan Eyüpsultan Araştırma Merkezi (EYSAM), Eyüpsultan'la ilgili bilgi ve belgeleri kayıt altına almak, yerli ve yabancı araştırmacıların istifadesine sunmak için faaliyetlerine devam ediyor.

Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın tarafından hayata geçirilen ve kamuya ait ilk araştırma merkezi olan EYSAM'ın bu kapsamda düzenlemiş olduğu sohbetler de büyük ilgi görüyor.

EYSAM seminer salonunda gerçekleştirilen "Eyüpsultanı Kutsallaştırmak" başlıklı programda, yıllarını peygamberin mihmandarı ve sancaktarı, İstanbul kuşatmasına katılmış bir sahabe olan Ebu Eyyub el-Ensari’ye ve türbesinin hikâyesine adayan Feray Coşkun sunum yaptı.

EYSAM binasında gerçekleştirilen sohbete, akademisyenler, araştırmacılar, sahaflar, rehberler ve basın mensupları katıldı.

EYSAM'DA DEV BİR ARŞİV OLUŞTU


Dünü koruyarak ve anlayarak, bugünü değerlendirmek ve kente değer katarken, geleceğin planlanmasına katkı sunmayı hedefleyen EYSAM'ın bünyesinde şimdiden öğrenciler, akademisyenler, yerli ve yabancı araştırmacılar için dev bir arşiv oluşmuş durumda.

EYSAM'ın arşivinde 10 bin fotoğraf tasniflenerek arşive veri girişi devam ederken Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'ndan 4.199 belgenin veri girişi yapılmış durumda. Yine Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'ndan seçilmiş talep edilmiş olan 4.800 belgenin veri girişi çalışmaları devam etmekte.

Ulusal Tez Merkezi üzerinden tüm Türkiye’deki üniversitelerde Eyüpsultan ile alakalı yapılmış tezleri tespit eden EYSAM, bu tezlerin sisteme dahil edilmesi için YÖK ile temaslarına devam ederken, yine araştırmacılara ciddi bir destek sağlayacak olan Eyüpsultan Bibliyografyası ile ilgili çalışmalarını şu ana kadar 950 maddelik bir kaynakça oluşturarak tamamlamak üzere.

Arşivlerde yer alan ve henüz dijital ortama aktarılmamış fotoğraf, negatif ve dianın taranarak belleğe dahil edilmesi için çalışmalarına aralıksız devam eden EYSAM, ilçemiz sınırları içerisinde yer alan korunması gerekli kültür varlıkları ile alakalı fotoğraf ve projeleri tasnifleyerek veri girişlerini de yapmakta.