Avrupa'daki borç kriziyle boğuşan İngiltere ve Fransa işi gücü bırakıp Libya'ya ziyaret kararı aldı. Üstelik bu ziyaret tam da Başbakan Erdoğan'ın Libya'ya gidişinden bir gün önce. Kulislerdeki bilgilere göre Sarkozy ve Cameron Erdoğan'ın hamlesinden rahatsız...

Hedef ise NATO hava operasyonunun meyvelerini Erdoğan'dan önce toplamak!

Fransız basını, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransız filozof Bernard Henri-Levy ile bugün Libya'ya gideceğini duyurdu. Sarkozy'nin Libya ziyaretinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gezisinden bir gün önce gerçekleşecek olması dikkat çekerken, Fransa Cumhurbaşkanı'nın ülkeye "güvenlik nedeniyle" yanında 160 Fransız polisi ile gideceği bildirildi.

TAKVİM HIZLANDI

Milliyet'in haberine göre, Le Figaro gazetesine konuşan Elysee'ye yakın kaynaklar Sarkozy'nin Libya'ya gideceği iddialarını doğrularken, bunun son anda ortaya çıkan bir gezi olmadığını yaklaşık iki haftadır planlandığını söylediler. Gazete, Elysee'nin daha önce bir ziyaret için Libya'da durumun stabil hale gelmesini bekleyeceğini söylediğini fakat henüz gerekli koşulların yerine gelmemesine rağmen takvimi hızlandırmasına dikkat çekti.

Gazete daha sonra hemen hemen aynı tarihlerde Erdoğan'ın da Libya'da bulunacağını hatırlatarak, Sarkozy'nin kendisiyle aynı tarihlerde ülkede bulunacak liderleri hesaba katması gerektiğini yazdı. Fransız haber sitesi Marianne2 ise, Sarkozy'nin ani bir kararla Libya'ya gitmesinin nedenini, "Paris'in öncülük ettiği NATO hava operasyonlarının meyvesini toplamak" olduğunu iddia etti. Operasyonun başlangıcında SArkozy'nin "ön planda olma isteği" ile ABD ve İngiltere'yi tam olarak bilgilendirmeden operasyonu başlatmasının bu iki ülkeyi kızdırdığı konuşulmuştu.

SARKOZY ACELECİ DAVRANMIŞTI

Libya'da 19 Mart'ta başlayan hava operasyonunda ilk saldırıyı Fransız uçakları düzenlemiş, Fransa'nın operasyonu İngiltere ve ABD'yi bilgilendirmeden başlatması iki ülkeyi kızdırmıştı. İngiliz Financial Times gazetesi, Sarkozy'nin "ön planda olma isteği" ile böyle bir girişimde bulunduğunu, Fransız basını ise Sarkozy'nin 2012 seçimleri için popülaritesini artırmak adına acele ettiğini iddia etmişti. Batılı bir yetkili de "Sarkozy şovu yönettiği Paris toplantısının hemen çıkışında saldırıları kendisi duyurmak istedi" demişti. Türkiye, operasyona izin veren BM kararından hemen önce Paris'te düzenlenen zirveye çağrılmamıştı.