TÜRKİYE’deki yüksek binaların sayısı hızla artıyor. Avrupa’da en çok gökdelen sahip olan Türkiye’de 141 yüksek bina yer alıyor. Gayrimenkul araştırma şirketi Cushman Wakefield Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Tuğra Gönden bunu 116 binayla Rusya, 68 binayla Almanya ve 54 binayla İngiltere’nin takip ettiğini söyledi. Avrupa şehirleri arasında bir değerlendirme yapıldığında ise halen Moskova’nın 98 binayla ilk sırada olduğunu ve onu 91 binayla İstanbul’un takip ettiğini belirten Gönden, “Ancak 2016 yılına kadar tamamlanması planlanan binalara bakıldığında, Moskova’nın 123 binada kalırken, İstanbul’un 127 binaya ulaşması bekleniyor. Böylece Avrupa’da en çok gökdelen olan il İstanbul olacak” dedi.

59 YENİ GÖKDELEN
Türkiye’de inşa halindeki 59 yüksek bina bulunduğunu söyleyen Tuğra Gönden, bu yapıların 2016 yılına kadar tamamlanmasını beklediklerini ifade etti. Türkiye’de yüksek binaların yıllara göre gelişimine bakıldığında ilk önemli sıçramanın 2000’li yılların başında yaşandığına dikkat çeken Gönden, “Özellikle İstanbul Merkezi İş Alanı’nda (MİA) Büyükdere aksının gelişimiyle yüksek binaların inşasında önemli bir artış yaşandı. Bazı banka ve holdinglerin genel merkezlerinin bu aksta yer almasıyla Levent ve Maslak’ta İstanbul’un finans merkezi olan yüksek binalar yükselmeye başladı. Ancak ikinci önemli sıçrama ise son bir kaç yıldır yaşanıyor. Ofis binalarının yanı sıra, rezidans tipi konut alanlarının artışı ve ayrıca karma projelerin ağırlık kazanması ile sadece MİA’da değil, önemli ulaşım aksları ve Anadolu yakasında da daha yüksek binalar inşa ediliyor” diye konuştu.

ANKARA PARİS’İ SOLLADI
Diğer taraftan Ankara da yüksek binalarıyla Paris ve Frankfurt gibi önemli metropolleri geride bıraktı. Yüksek binaların şehirlere göre dağılımına bakıldığında İstanbul’u sırasıyla 37 binayla Ankara ve 7 binayla İzmir’in takip ettiğini belirten Gönden, “Avrupa şehirleri sıralamasında ise, özellikle son yıllarda artan inşaat faaliyetleri ve gelişen emlak piyasası ile başkent Ankara’nın Frankfurt, Paris gibi şehirleri geride bırakarak Londra’nın ardından 4. sırada yer aldığı görülüyor. Benzer bir şekilde İzmir’in de devam eden projeler ile 19’uncu sıradan 11’inci sıraya yükselmesi bekleniyor. Özellikle yeni kent merkezi olarak gelişen Bayraklı ve Turan bölgelerinde devam eden ofis, otel, konut karma kullanım projelerinin etkisi ile daha fazla yüksek bina inşa ediliyor” dedi.