Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın etle et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırladığı ve geçtiğimiz Mart ayından itibaren yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği'yle birlikte karışımlı et ürünlerinin yasaklanmasının halk tarafından olumlu karşılandığını söyledi. Yalçındağ, "Atalarımızdan kalma geleneksel lezzetleri almaya başladık." dedi.

        RENKLENDİRİCİ DE YASAKLANDI


        Başkan Fazlı Yalçındağ, yasağın kırmızı et ile beyaz et karışımını kapsadığını belirterek, "Hindi eti ile tavuk etini karıştırıp sucuk yapılıyor. Buna yasak yok, kırmızı etle kanatlı hayvan eti karıştırılamaz. Buna ilave olarak da renklendirici ve lezzetlendirici maddeler kullanılmayacak. Bu ay itibariyle yürürlüğe giren uygulama ile ekmekten konserveye, sucuktan süte kadar yüzlerce gıda maddesine renklendirici madde katmak yasaklandı. Çocuklarda dikkat bozukluğu yapan 6 renklendirici madde etikette mutlaka yazılacak. Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne göre; domuz kaynaklı bir gıda katkı maddesi; gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aroma vericilerinde kullanılamayacak. Yağların içine domuz, sığır ve balık yağı karıştırılamayacak. Köftede, et ve tavuk dönerde, pastırmada, sucukta renklendirici yasak olacak." diye konuştu.

        Ette karışımın yasaklanmasıyla vatandaşın geleneksel lezzete döndüğünü anlatan Yalçındağ, şunları kaydetti: "Mesele sadece salam, sosis, sucuk meselesi değil. Yıllarca 50 adet köfte 3 liradan satıldı. Neden köfte, sucuk ve döner gibi geleneksel Türk damak tadına hitap eden ürünlerimizle oynadılar. Köfteye soya, dönere tavuk kattılar. Halkımız yeni düzenlemeyle birlikte artık et yerine ot yemiyor. Köftenin içerisi tamamen soyadan oluştuğu için vatandaş et yediğini zannediyordu; ancak ot yiyordu. Artık soyayı soya olarak satabilecek ancak soyayı köfte diye satamıyor."