Memur-Sen, şubat ayına yönelik yaptığı açlık-yoksulluk araştırması sonuçlarını açıkladı. Buna göre 4 kişilik bir ailenin tüketmesi zorunlu olan gıdalar için harcaması gereken tutar (açlık sınırı) yaklaşık 46 TL artarak bin 77 liraya yükseldi. Aynı ailenin asgari şartlarda geçinebilmesi için harcaması gereken tutar ise (yoksulluk sınırı) 107,6 TL artarak 2 bin 867 TL'yi buldu.

Konfederasyonun araştırmasına göre gıda ürünlerinde rekor artış yüzde 41,42 ile dolmalık biberde yaşandı. Göze çarpan en büyük ucuzluk ise yüzde 20,11’le karnabaharda görüldü. Fiyat artışında dolmalık biberi yüzde 35,64 artışla havuç, yüzde 34,93 artışla sivri biber, yüzde 33,74 artışla çarliston biber, yüzde 29,48 artışla maydanoz ve yüzde 26,23 artışla marul takip etti. Karnabaharla birlikte fiyatı düşen diğer ürünler ise salatalık, domates ve koyun eti oldu.

Şubatta, ocak ayına göre giyim madde fiyatlarında ortalama yüzde 3,45’lik bir ucuzluk yaşandı. Kışlık ürünlerin indirime girmesiyle erkek kabanı, çocuk kazağı, kadın çizmesi, erkek kazakları, kadın kabanları ve hırkalarının fiyatlarında yüzde 9,47 ile 8,31’lik gerileme görüldü. Fiyatı artan ürünler ise çocuk iç çamaşırı, çorap ve dikiş ipliği şeklinde sıralandı.

Söz konusu dönemde; ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 1,75’lik bir artış tespit edildi. En göze çarpan değişim yüzde 3,38 artışla kömür ücretlerinde yaşandı. Aydınlanma madde fiyatında bir değişimin yaşanmadığı şubat ayında barınma, sağlık, ulaşım, haberleşme, temizlik, eğitim-kültür ile çevre ve su madde fiyatlarında dikkat çekici bir değişim yaşanmadı.