Benzin fiyatları dünya genelinde artış gösteriyor ama en pahalı akaryakıt Türkiye’de satılıyor. Son artışların ardından Amerika’da benzinin litre fiyatı 1 dolara yaklaşırken, rakam Türkiye’de 2,91 dolara ulaştı.

Ortadoğu’ da devam eden karışıklıklar ve Batı’nın İran'a karşı amborgo tehtidinde bulunmasının etkisiyle artan ham petrol fiyatlarının 2012 yılında rekor düzeye ulaşması bekleniliyor. Geçen hafta 103 dolar olan ham petrolün varil fiyatı bu hafta 107 dolara yükseldi. Dolayısıyla Amerika’da önceki dönemlere göre bu mevsimlerde çok daha ucuz olan benzin fiyatlarının daha da artması bekleniyor. Havaların ısınması, okulların kapanması ve tatil döneminin başlaması ile birlikte bu rakamın rekor seviyeye çıkacağı tahmin ediliyor.

Diğer yandan artan benzin fiyatları seçim arefesindeki ülkede iktidar ve muhalefetin de gündeminde. Fiyat artışının Başkan Obama için önemli bir sınav olacağı ifade ediliyor. Seçim kampanyalarını sürdüren Cumhuriyetçi başkan adayları, Obama’ya benzin fiyatları üzerinde yüklenmeye başladı. Bu artışları Obama’ya karşı kullanarak, O'nu başarısızlıkla suçluyorlar.

Akaryakıt fiyatlarındaki artıştan memnun olmadığını her fırsatta dile getiren Başkan Obama ise bu yüklenmeler karşısında, kesin bir çözüm üretemeyeceğini ama Amerika’nın benzin konusunda dışa bağımlılığını azaltmak için elinden geleni yapacağını söylüyor. Obama ayrıca benzin kullanımını azaltmak için temiz enerji teknolojisini artırmak gerektiğinin de üzerinde duruyor.

Benzinin bazı ülkelerdeki litre fiyatı şöyle:

İran 12 dolar cents
SuudiArabistan 18 dolar cents
Irak 64 dolar cents
Malezya 68 dolar cents
Endonezya 91 dolar cents
Rusya 98 dolar cents
ABD 1 dolar 20 cents
Çin 1 dolar 29 cents
Güney Kore 1 dolar 76 cents
Japonya 1 dolar 85 cents
İsvicre 1 dolar 92 cents
Fransa 2 dolar 13 cents
Türkiye * 2 dolar 60 cents

Not: Rakamlar, http://www.mytravelcost.com/petrol-prices/ internet sitesinden alınmıştır.
(*) Litre fiyatı son zamla yükseldiği 2,62 TL olarak baz alınmıştır.