Banka promosyonu, sözleşme süresince maaşın % 60'ı kadar uygulanıyor. Rakam pazarlıkla artıyor. Bin 500 lira maaş alan emekliye ödenecek para, 900 lira oluyor.

Takvim'in haberine göre Memurların zam ve özlük haklarını düzenleyen toplu sözleşme görüşmelerinde gündeme gelen banka promosyonu ile ilgili çalışmalar sürüyor. Masaya gelen teklife göre; memurlar gibi tüm emeklilerin de, maaşlarının yattığı bankalardan promosyon alması sağlanacak. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkililerinin bankalarla pazarlık yapması gerekiyor. Prensip olarak uygun bulunan çalışma tamamlanırsa, memur emeklileriyle birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklileri de bankalardan promosyon alma hakkına kavuşacak. Birçok kamu kurumu bankalarla pazarlık yaparak çeşitli promosyonlar sağlıyor. Bankalar, hem nakit para öderken, hem de kredilerde ve diğer banka hizmetlerinde kolaylık ve indirimler sağlıyor. Genel uygulamaya göre; memurlar anlaşma dönemi süresince brüt maaşlarının yüzde 60'ı kadar promosyonu tek seferde alıyor. Bu da net maaşlarına yakın bir rakama denk geliyor.

TOPLAM MİKTAR ARTIYOR

Emeklilerin maaşlarının daha düşük olmasına rağmen, toplamda ödenen rakam memurlardan fazla oluyor. Emekli sayısının yüksekliği ve sağlık harcamalarıyla ilgili ödenekler de eklendiğinde rakam 100 milyar lirayı aşıyor. Emekliler, bankadan paralarını hızlı çekseler de, 10 liranın altındaki tüm küsuratlar hesaplarda kalıyor.

MAAŞA GÖRE DEĞİŞİYOR

Bankalarla yapılacak sıkı bir pazarlıkla emeklilerin de, tatmin edici bir promosyon rakamına kavuşması sağlanabilir. Memurlara verilen oranlar uygulandığı takdirde, bin 500 lira maaş alan bir emeklinin alacağı promosyon ücreti de 900 lirayı bulacak. Bu para tek seferde ve anlaşma yapılan dönemde bir kez ödeniyor. Bu 1 yıllık olabildiği gibi, 2 yıllık da olabiliyor.

PAZARLIK ÖNEMLİ

Bankaların vereceği promosyon miktarlarını, yapılan pazarlıklar belirliyor. Bankalar, kendilerine yatan maaşları kullanarak para kazanıyor. Bu kazancın bir kısmını ise ücret sahipleriyle paylaşıyor.

REKABET KAZANDIRIYOR

Bankalar; SGK ile maaş promosyonu anlaşması yapmamış olmasına rağmen, bireysel olarak emeklileri çekebilmek için çeşitli kampanyalar sunuyor. Kimi kart aidatı almıyor, kimi alışveriş puanı veriyor. Fakat nakit ödeme henüz yapılmıyor. İşte bankaların verdiği hediyelerden bazıları şöyle:

Türk Ekonomi Bankası (TEB): Maaşını TEB'e taşıyıp, beraberinde kredili mevduat hesabı ve kredi kartı ürünü alan müşterilere, 400 lira değerinde bonus puanı veriyor.

DenizBank: 10 ay vadeli, 5 bin liraya kadar, sıfır faizli ve masrafsız ihtiyaç kredisi veriyor.

Akbank: Emekli maaş hesaplarından hesap işletim ücreti ve tüm kanallarda havale ücreti almıyor. Uygun oranlarla ve masrafsız kredi seçenekleri sunuyor.

VakıfBank: Kredi kartı aidatı, hesap işletim ve nakit çekim ücreti almıyor. Bir adet otomatik ödeme talimatı karşılığında 30 lira worldpuan veriyor.