Elektrik dağıtımında serbestleşme yoluyla hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar tamamlandı. Özelleştirme sürecinin sonunda, Türkiye'deki 21 elektrik dağıtım bölgesine hizmet götüren tüm şirketler özel sektöre devredildi.

Kayseri, Aydın-Denizli-Muğla ve Adıyaman-Kahramanmaraş bölgelerinde bir süredir Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanun kapsamında özel sektörce elektrik dağıtım hizmeti sunuluyor.

Son olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından özelleştirilmesi öngörülen 18 dağıtım şirketinin tamamı (Başkent, Sakarya, Meram, Osmangazi, Çoruh, Çamlıbel, Fırat, Yeşilırmak, Uludağ, Trakya, Akdeniz, Boğaziçi, Gediz, Aras, AYEDAŞ, Vangölü, Dicle ve Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ) özel sektöre devredildi.

Özelleştirme bedeli 12,7 milyar dolar

Devri tamamlanan 18 dağıtım şirketinden elde edilecek özelleştirme geliri 12,7 milyar doları bulacak. Özelleştirme sürecinde en büyük gelir İstanbul Avrupa Yakası EDAŞ'tan elde edilecek. İstanbul Avrupa Yakası EDAŞ'ın özelleştirilmesinden Hazine'ye 1 milyar 960 milyon dolar gelir sağlanacak. Toroslar EDAŞ'ın devriyle devletin kasasına 1 milyar 725 milyon dolar girecek.

Gediz EDAŞ'ın devrinin hazineye katkısı da 1 milyar 231 milyon dolar olacak. Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde en düşük gelir ise 118 milyon dolar ile Vangölü EDAŞ'tan elde edilecek. İdarenin 18 elektrik dağıtım şirketinin özelleştirilmesine ilişkin çalışmasını tamamlamasıyla Türkiye'deki yaklaşık 34 milyon elektrik abonesi bundan sonra özel sektörden hizmet alacak. - "Türkiye, Avrupa'nın en büyük şebekelerinden biri haline geldi"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da temel enerji politikalarından biri olan enerji piyasalarının tam rekabetçi ve serbest bir yapıya kavuşması hedefi doğrultusunda 21 dağıtım bölgesinin özel sektöre devrinin tamamlandığını söyledi. Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Yıldız, şöyle konuştu:

"Biz burada varlık satışı değil, hisse devrinden ve hizmetlerin belli süreliğine özel sektöre devredilmesinden bahsediyoruz. Türkiye bugün 1 milyon kilometre elektrik şebekesiyle Avrupa'nın en büyük şebekelerinden biri haline geldi. Bu sistemi özel sektör, vatandaşımız lehine sağlıklı, kaliteli ve verimli bir şekilde yönetecektir. Biz de kamu olarak bu süreci iyi yöneteceğiz ve üzerimize düşen sorumluluğu denetim mekanizmalarımızla birlikte yerine getireceğiz. Hedeflediğimiz tam rekabetçi serbest bir piyasa yapısı hedefi ve vatandaşımız lehine sürecin yakından takipçisi olacağız."

"Mülkiyet devri yok"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de 1980'li yılların başından itibaren gündemde olan elektrik dağıtım sektörünün özelleştirilmesinin çeşitli girişimlere rağmen sonuçlandırılamadığını hatırlatarak, buna karşın son 10 yılda Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) başarılı yönetim kadrosu ile yapılan verimli çalışmalar neticesinde sektörün tamamıyla özel sektöre devrinin dün itibarıyla tamamlandığını söyledi.

Son olarak Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ'nin de özel sektöre devri ile bir devrin kapandığına dikkati çeken Şimşek, artık devlet eliyle elektrik dağıtımının mazide kaldığını vurguladı.

Bu özelleştirmelerle mülkiyet devri olmadığına, dağıtım hatlarının mülkiyetinin yine kamuda kalacağına işaret eden Şimşek, özel sektörün bu sistemi belirli bir süre işletip tekrar devlete devir edeceğini bildirdi.