Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 1 Temmuz 2012’de yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe gireceğini belirterek, "Şirket kurmak için gerekli evrakları tamamlayan kişi, elektronik ortamda 5–6 dakika içerisinde şirketini kurabilecek." dedi.
Yazıcı, Kocaeli Kartepe’de katıldığı Perakende Zirvesi’nin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. 1 Temmuz 2012 6112 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe gireceğini belirten Yazıcı, "Türkiye’nin bugünkü yürürlükte bulunan Türk Ticaret Kanunu 1957 yılında çıkartılmış. Yeni Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle Türk ticari hayatında ticaretle iştigal eden gerçek ve tüzel kişilerin ticari faaliyetlerinde önemli değişiklik olacak." diye konuştu.
Bakan Yazıcı, hedeflerinin Türkiye’nin ticaretin en kolay yapıldığı bir ülke haline gelmesini sağlamak ve aynı zamanda ticaretin en güvenli olduğu bir ülke konumuna getirmek olduğunu aktardı.
Yazıcı, kanunun özellikle şirket yapılarıyla alakalı olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Ortaklarıyla alakalı, şirketlerin muhasebesiyle alakalı, kayıtlarıyla alakalı, şirketlerin denetimleriyle alakalı, şirket faaliyetlerin ya da ticari faaliyetlerin şeffaflığıyla alakalı önemli yenilikler içeriyor."
Yazıcı, yeni kanunla birlikte şirket kurmanın kolaylaşacağını belirterek, "Şirket kurmak için gerekli evrakları tamamlayan kişinin şirketimi kurmak istiyorum dediği andan itibaren elektronik ortamda 5-6 dakika içerisinde şirket kurabilecek hale gelmesi demektir. Yani zamanla yarışacak. Ve bugünkü mevzuatlarımıza göre en az 5 kişi olmasını kanun öngörüyor. Diyelim ki x şahıs sermayesi var şirket kuracak. Yasa diyor ki bu 5 kişi olacak sen tek başına kuramazsın diyor. Sizde gidiyorsunuz dostunuz akrabanız 5-6 topluyorsunuz onları göstermelik ortak yapıyorsunuz şirket kuruyorsunuz. Şirket iflasa gidebilir. İflasa gittiğinde ortak olduğunu unutmuş olacak o adamlar, mahkemelerde dolaşmak zorunda kalıyor. Artık böyle bir şey olmayacak. Tek kişi ister anonim ister limitet şirket kurabilecek. En büyük yeniliklerden bir tanesi bu olacak. Ayrıca şirket yönetim kurulu diye bir şey yok. Tek kişi yönetebilecek. Ve yöneticinin şirket ortağı olma zorunluluğu yoktur. Sermayem var şirketi kurdum, profesyonel birisin getirip yönetici yapabileceğim." ifadelerini kullandı.
Yazıcı, yeni kanunla birlikte artık şirketlerin denetim kurulu oluşturmayacağına vurgu yaparak, şunları aktardı: "Artık 1 Temmuz 2012 yürürlüğe girecek kanunla birlikte şirket genel kurullarında yönetimi belirmenin yanında bir denetim kurulu belirleniyor, şirket artık denetim kurulu oluşturmayacak. Bütün şirketlerin işlemleri bağımsı denetim elemanları tarafından gerçekleştirilecek. Bağımsız denetim elemanları, o alanda uzman denetim elemanları o şirketlerin denetimlerini yapacak. Bunu da gerçekleştirmek üzere bu hafta içerisinde üyeleri belirlendi ve resmi gazetede yayınlandı. Kamu gözetimi muhasebe standartları kurulu oluşturuldu 9 kişilik. Bu kurulda bakanlığımızın da 2 temsilci bulunuyor. Muhasebe standartlarını uluslar arası standartlara uygun olarak bu kurul belirleyecek."
İşlemlerin elektronik ortamda yapılacağını bildiren Yazıcı, "Çok yoğun bir şekilde işlemler elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Önemli yeniliklerden bir tanesi. Gerek yönetim kurulu toplantılarına elektronik ortamda katılma imkanına kavuşacaklar. Geldi gelmedi değil, bugün kişinin ortak olduğunu bir anonim toplantısı varsa o ortakta Pekin’deyse elektronik ortamda genel kurula katılabilecek." diye konuştu.
Yazıcı, KDV’yle ilgili bir soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gıda maddelerinde KDV’yi düşürün talimatı verdiği ancak bunun perakendeye yansımadığını belirtti. Yazıcı, "Başbakanımız Bakanlar Kurulu’nda gıda maddelerinde KDV’yi düşürün talimatı verdi. Bazı ürünlerde KDV yüzde 8’den 1’ düşürüldü. Şimdi burada Perakende Federasyon başkanının ifade ettiği, toptan yüzde 1, perakende yüzde 8 devam ediyor. Bu bir sorun. Tabii bu doğrudan doğruya benim görev alanım değil ama sorun benim alanımla onu not aldık söyleyeceğiz. Perakende niye inmedi maliyeti çok mu bilemiyorum. Başbakanımız yakında takip ediyor. Bu eksikliği not aldık." ifadelerini kullandı.