İZMİR'in Balçova İlçesi'ndeki Asil Nadir İlk ve Ortaokulu'nda, iddiaya göre, bir öğretmenin sınav sorularını, sınav öncesinde öğrencilere verdiği iddiası üzerine, okul yönetimi, 6-A sınıfı öğrencilerinin ifadelerine başvurdu. Bazı öğrencilerin durumu ailelerine bildirmeleri üzerine okula gelen velilerden Yasemin Tütüncü, "Müdürümüz tarafından çocuklarımıza imza attırılmış. Çocuklarımızın imza yetkisi olmadığı halde sınıflarında bir soruşturma yapıldığı belirtilip bununla ilgili de imza atmaları söylenmiş. Sınav soruları verildiyse, 6-A sınıfındaki öğrencilerin hepsinin 100 alması gerekiyor. Sınavlarını oldular ve her zamanki notlarını aldılar hatta notu düşen bile var" dedi. Çocuklarının psikolojilerinin bozulduğunu savunan veliler, yetkililerden yardım istedi.
Asil Nadir İlk ve Ortaokulu 6-A sınıfında eğitim gören bazı öğrenciler, ailelerini arayıp bir soruşturma nedeniyle ifadelerine başvurulduğunu ve dilekçe imzalatıldığını söylemesi üzerine, çok sayıda veli okula gitti. Veliler adına konuşan 6-A sınıfının sınıf annesi 34 yaşındaki Yasemin Tütüncü, okula gelerek müdür ile görüştüklerini kaydetti. Yaşananları anlatan Tütüncü, "Müdürümüz tarafından çocuklarımıza imza attırılmış. Çocuklarımızın imza yetkisi olmadığı halde sınıflarında bir soruşturma yapıldığı belirtilip, bununla ilgili de çocuklarımızdan imza atmaları istenmiş. İmzalatılan dilekçede, '09 Ocak 2015 Cuma günü matematik sınavı öncesinde, matematik öğretmeniniz sınav sorularını beden eğitimi dersinde çözdürdü mü?' diye sorulmuş. Bizim çocuklarımızın cuma günü beden eğitimi dersi yok, yalnızca çarşamba günleri o dersi alıyorlar. Yine dilekçede, sınav sorularının kaçının çözüldüğü, benzer sınav sorularının çözülüp çözülmediği gibi sorular yöneltilmiş. Bu da çocuklarımız dersteyken, sınıfa girilip o sırada sınıfta bulunan öğretmen dışarı çıkartılarak ve çocukların fen bilgisi dersinden sınav olacakları saatten 10 dakika önce yapılmış. Soruların bulunduğu kağıtlar doldurtulup imzalatılmış" diye konuştu.

'AİLENİZE BİLGİ VERMEYİN'

Çocuklarının ifadelerinin alındığını öne sürüp bu duruma tepki gösteren sınıf annesi Tütüncü, "Çocuklarımıza, 'Biz bir aileyiz, burada olanlar burada kalacak, hiçbir şekilde ailelerinize bununla ilgili bilgi vermeyin' denmiş. Bunun üzerine benim çocuğum ağlayarak telefon açtı ve durumu anlattı. Ben de okula gelip müdür beyle görüştüm" dedi.
Müdür ile yaptığı görüşmeye de değinen Tütüncü şunları söyledi:
"Kendisi tüm bunların normal olduğunu, bir soruşturma yaptığını, çıkacak sonuca göre bir prosedür izleyeceğini söyledi. Üç velinin, sınav sorularının önceden çocuklara verildiğine dair şikayeti varmış."

'HEPSİ 100 ALMALIYDI'

Şikayet üzerine yapılan soruşturma öncesinde çocukların sözü edilen sınav sonuçlarının incelenmesi gerektiğinin altını çözen Tütüncü, "Birincisi cuma günü bu çocukların beden eğitimi dersi yok, artı bizim çocuklarımıza bu sınav soruları verildiyse, 6-A sınıfındaki öğrencilerin hepsinin 100 alması gerekiyor. Sınavlarını oldular ve her zamanki notlarını aldılar hatta notu düşen bile var. Bize göre bu uygulama, öğretmenimize karşı bir karalama çalışmasıdır. Bizim öğrendiğimiz kadarıyla, müdür bey, matematik öğretmeninden kendisinin de üye olduğu sendikaya katılmasını istemiş, ancak öğretmen bunu kabul etmemiş, bunun üzerine de böyle bir soruşturma başlamış. Çocuklarımızın yanında duralım, ifadelerini alacaksınız öyle alın diyoruz, 'Burada sizi ilgilendiren bir şey yok' dendi. Biz öğretmenimizin kalmasını ve çocuklarımızın yaşanan sorunlara alet edilmesini istemiyoruz. Bazı çocuklar, kendilerine dilekçeyi imzalamaları için bağırıldığını ileri sürdü" dedi.
Veliler, sorunun biran önce çözülmesini istediklerini dile getirerek, yetkililerden yardım istedi. Okul yönetimi ise konuyla ilgili bir açıklamada bulunmadı.