İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türk ve dünya mutfağının birbirinden özel lezzetleri ile
gizemli öykülerini, bilim ışığında gün yüzüne çıkarmak amacıyla “Yemek Masası / Asırlık Lezzetler” isimli etkinlik serisi başlatıyor. İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve İZTO Eğitim ve Sağlık Vakfı’nın da desteğiyle hayata geçirilen serinin ilki, 17 Mart Salı günü saat 19.30’da, İZTO Teras Restoran’da gerçekleştirilecek. Yüzyıllardır sofraların vazgeçilmezi olan yemekler, benzersiz bir menü eşliğinde konuklara sunulacak. Ekonomi, sanat, spor, tarih ve eğitim gibi farklı alanlarda Türkiye’nin önde gelen isimlerinin katılımıyla, düzenli olarak gerçekleştirilecek etkinliklerden elde edilecek
gelir, İZTO Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından ihtiyaç sahibi öğrencilere burs olarak
aktarılacak.
Türk mutfağının eşsiz lezzetleri ve gizemli öykülerinin konuklarla paylaşılacağı, tarihe ışık tutacak etkinlik serisi, “Göbeklitepe: Mutfağın Doğuşu” başlıklı ilk buluşma ile başlayacak. İEÜ Uygulamalı Yönetim Bilimleri Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk soracak, Gıda Mühendisi ve Arkeolog Doç. Dr. Ahmet Uhri, kazı fotoğrafları ve mutfak tarihini değiştiren keşiflerle birlikte Göbeklitepe’yi anlatacak. İEÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitmen Şefi Tolgahan Kamiloğlu yönetiminde öğrenci şeflerin oluşturduğu menü, konukların beğenisine sunulacak.
 
“ÜNİVERSİTE-ŞEHİR BÜTÜNLEŞMESİNE ÖRNEK”
İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Mahmut Özgener, “Yemek Masası” etkinlik serisinin üniversite-şehir bütünleşmesinin en güzel örneklerinden biri olduğunu söyledi. Başkan Özgener, “İzmir Ekonomi Üniversitesi olarak, üniversite-şehir bütünleşmesinde Türkiye’ye örnek olacak ‘Kampüsİzmir’ modelini uygulamaya başladık. Üniversite ile şehir bütünleşmesini sadece eğitim değil, tüm alanlarda gerçekleştirmek; ülkemize ve şehrimize değer katacak projeleri ortaya koymak, bu modelin olmazsa olmazı. ‘Yemek Masası’ etkinlik serisi ile de önemli ve değerli bir adım attık. Gerçekleştirilecek
buluşmalarda; ekonomi, sanat ve kültür gibi birçok farklı konuyu ele alacağız. Dünya genelinde ilgi çeken, fark yaratan zengin kültürümüzün en güzel örneklerini de gün yüzüne çıkaracağız” dedi. Başkan Özgener, “Yemek Masası” buluşmalarında elde edilecek tüm gelirin Vakıf aracılığıyla burs olarak öğrencilere aktarılacağını söyledi.

“YEMEK KÜLTÜRÜ, ULUSAL KİMLİĞİMİZİ OLUŞTURUYOR”

İEÜ Uygulamalı Yönetim Bilimleri Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk ise, “Yemek, benzersiz kültürümüzü paylaşmamızı sağlıyor. Ekonomik ve politik bir araç olarak yemek, dünyanın şekillenmesinde tarih boyunca çok önemli roller üstlenmiş. Tarihimize, kültürümüze ve coğrafyamıza derinden bağlı olan yemekler, değişik şekillerde sofralarımızda sergileniyor. ‘Yemek Masası’ etkinliğimizde, ulusal kimliğimizi oluşturan yemek kültürümüzü sunacağız. İnsanoğlunun yaşamına yön veren yemek kültürü, bilinmeyen yönleri ve tarihe bıraktığı izlerle soframıza konuk olacak. Mutfak kültürüne merakı olan ve eşsiz bir deneyim yaşamak isteyen konuklarımızı etkinliğimize bekliyoruz” diye konuştu.

MENÜDE NELER VAR?
Eğitmen şef Tolgahan Kamiloğlu yönetimindeki öğrencilerin hazırlayacağı, neolitik dönemden günümüze uzanan menü, şu lezzetlerden oluşuyor: “Çiğ bulgurlu tartar, sumaklı Bostana, kıtır Anadolu yufkası, kavurga, nar ekşisi, zeytin közü tütsülü soğuk et, köz kök sebzeler, Urfa acur kurusu, kaya tuzu fıstık ezmesi, isot kreması, sumak ekşisi, kenger sakızı yağı, yoğurtlu kızılbuğday lebenisi, Maraş tarhana kıtırı, ağır ateşte pişmiş kuzu kaburga, yarma buğday keşkeği, erik glaze, hardal otu, buğday muhallebisi, tereyağlı ekşi maya dondurma, kıtır kadayıf, nar kompostosu.”