Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5-6 Eylül tarihlerinde St. Petersburg şehrinde ev sahipliği yapacağı G20 ülkeleri zirvesinde bir dizi konuk ülke lideriyle ikili görüşmeler gerçekleştireceği açıklanırken, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a protokolde sadece “ayaküstü temas” olarak tarif edilen bölümde yer ayıracağı Kremlin Sarayı tarafından bildirildi.

G20 ülkeleri St. Petersburg zirvesinde Rusya liderinin hangi konuk ülke liderleriyle ikili görüşmeler gerçekleştireceğini Kremlin Sarayı dış politika danışmanı Yuriy Uşakov tarafından duyurdu.

Sıralamaya göre Putin’in ilk ve en önemli ikili temasları zirve arifesi 5 Eylül’de Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve İtalya Başbakanı Ennico Letta ile gerçekleşecek. Bu üç görüşmenin ardından Putin geleneksel olarak Rusya’nın kurucu üyesi olduğu BICS ülkeleri Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika heyetlerini kabul edecek.

Yuriy Uşakov, Rusya liderinin ikili temas listesini sıraladıktan sonra bir düzeltme yaparcasına “St. Petersburg G8 zirvesinde protokolde ayaküstü temas olarak tabir ettiğimiz kısa görüşmeleri de olacak. Bu ayaküstü görüşmeler Türkiye, İngiltere, Meksika, Hindistan, Arjantin, Brezilya, ve Singapur liderleriyle olacak” dedi. Halbuki geçtiğimiz ay Başkan Putin ile Başbakan Erdoğan arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde St. Petersburg G20 zirvesinde ikili görüşme yapılması ve Suriye konusunun ele alınması için mutabakata varıldığı dile getirilmişti.

G20 zirvelerinde ilke olarak ekonomideki gelişmelerin ele alındığı vurgusunu da yapan Kremlin yetkilisi, Suriye krizinin de liderler tarafından oturumlar arasında görüşüleceğini kabul etti. Uşakov, Suriye krizi meselesinin ele alınış biçimine bir parça açıklık getirerek, “Suriye krizi G20 zirvesinin resmi gündeminde yer almıyor. Ancak bir dizi önde gelen ülke yöneticisinin bir araya toplanmış olmasından istifade ederek, bu güncel ve önemli konu hakkında toplantılar arasında ele alınması da doğaldır. G20 ülkeleri Suriye krizi hakkında karar alan merci olmasa bile yapılacak görüş alışverişi yararlı olacaktır” dedi.

Kremlin Sarayı dış politika danışmanı ayrıca Rusya lideri Vladimir Putin ile ABD lideri Barack Obama arasında en azından şimdilik direk ikili görüşme planlanmadığının da altını çizdi.