New York Polis Departmanı (NYPD) Müdürü Raymond Kelly hakkında 33 sivil toplum kuruluşu (STK) bir araya gelerek soruşturma açılması isteği ile savcılığa müracaat etti. STK’lar dün hazırladıkları dilekçeyi New York başsavcısına teslim etti. Sivil toplum kuruluşları Kelly’in New York’taki bir Şii camisini mahkeme izni olmadan denetleyip izlemeye almasını soruşturma isteği için gerekçe gösterdi.
    NYPD’de göreve başlayan yeni polis memurları ile üst düzey yöneticilerine ‘‘Üçüncü Cihad’’ adlı İslam düşmanlığını körükleyen filmi izletilmesine izin verdiği ortaya çıkan Kelly’in Müslüman karşıtlığı yalnızca filmle sınırlı kalmamış. New York’taki Şii camisini sürekli gözlem altında tutulması emrini veren ve yasal sınırını aşan Kelly için savcılığa suç duyurusunda bulunan sivil toplum kuruluşları, polis müdürünün şehirdeki hemen her Müslümanın geçmişi hakkında dosya tuttuğunu ileri sürdü. Associated Press (AP) ajansının geçtiği habere göre, 33 sivil toplum kuruluşu Kelly hakkında soruşturma isteklerini bir dilekçe ile NY başsavcısı Eric Schneiderman’ın ofisine teslim etti.
    Kelly’yi görevden almayan ve buna bir türlü yanaşmayan NY Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in tavrı da eleştiriliyor. Gerek Kelly gerek ise Bloomberg ancak yasaların izin verdiği ölçüde farklı etnik yapıdaki kimselerin izlenmesi veya takibini sadece önleyici tedbir şeklinde yapabilir. Oysa Kelly, 2006 yılında da NY’da yaşayan Filistinlilerin arasına ajan sokarak bu kesim içinde potansiyel terörist aradığı belge ile tespit edilmişti.
    İslam’a ağır hakaretler içeren ‘‘Üçüncü Cihad’’ isimli belgesel filmin yapımında da bizzat katkısı bulunan Kelly, NY’daki Müslümanların tepkisini çekmeye devam ediyor. Cuma günü 200’e yakın gösterici Kelly aleyhine gösteri yaparken, polis müdürünün insanları dinlerinden dolayı kategorize etmeye son vermesini istedi.
    Soruşturma talebini alan başsavcılık makamından henüz konuyla alakalı bir açıklama gelemdi. Ancak 2006 yılında ‘‘ABD-İran Anlaşmazlığı; New York Şehrine olan Tehdit’’ başlığı altında hazırlanan istihbarat raporunda Kelly’ye bazı tavsiyelerde bulunuyor. Rapor, Şiilere ait camilere dikkat edilmesi ve yine New Jersey ile Connecticut eyaletlerinde de aynı şekilde olayın üzerinde durulması öneriliyor. Ancak NYPD’nin kuruluş kanunlarına göre polisin insanları dinlerine göre soruşturmaya tabii tutması yasak.
    AP’nin haberine göre polisin etnik ve dini inançlarına göre şehirdeki farklı toplumların arasına ajan soktuklarından eyalet vekil ve senatörlerinin haberlerin yayınlanmasından sonra haberdar olduklarını yazdı. Şehir Meclis üyesi Charles Barron, haberin ardından Kelly’yi protesto eden kalabalığa ‘‘Bunlar kendilerini ne halt sanıyorlar’’ diyerek tepki gösterdi.
Bloomberg, geçtiğimiz kasım ayında yaptığı açıklama ile NYPD’nin dünyanın en büyük 7. ordusu olduğuna dikkat çekmişti. Şimdi gözler dünyada birçok milletin ordusundan daha büyük olan NYPD’nin başında Müslüman düşmanlığı yapanlara katkı sağlayan ve insanları dininden dolayı takip ettiren bir müdürü daha ne kadar görevde tutacağı.