Zaman yazarı İhsan Dağı'nın bu senaryosu tüyleri diken diken ediyor. Zira çok haklı yanları var...

İsrail, İran'ı vuracak mı? Son yıllarda sıkça sorulan bu sual, ABD'deki başkanlık yarışı arefesinde yeniden alevlendi.

Diplomatik arenada İsrail'den Washington'a yollanan "ya sen vur ya ben vuracağım" mesajları sıklaşmış durumda. Amerika bir yandan Tel Aviv'e "önce şu seçimleri bir atlatalım" diyor öteki taraftan İran'a "blöf yapmıyoruz, durdurun nükleer programı" baskısı kuruyor.

Peki İsrail, "siz vurmazsanız biz vururuz" tehdidinde ciddi mi?

Bu sorunun yanıtını Zaman yazarı İhsan Dağı veriyor. Dağı'nın analizi de İsrail'in her an bir çılgınlık yapabileceğini ortaya koyuyor. Bu "çılgın savaş" senaryosunun gerekçesini de ABD'deki seçimlerle izah ediyor.

MÜSLÜMAN KÖKENLİ OBAMA'YI İSRAİL İSTEMİYOR

İhsan Dağı'ya göre İsrail, ABD Başkanı Barak Obama'nın ikinci kez başkan seçilmesini istemiyor. Zira ABD'de ikinci kez seçilen başkanlar, Filistin konusunda daha bağımsız bir politika izliyor ve İsrail üzerinde ağır bir baskı kuruyor. Örneği de Bill Clinton'dan veriyor.

İşte bu sebeple Obama'ya karşı olan İsrail, sırf "siyah ve müslüman" kökenli başkan yeniden seçilmesinden diye heran bir çılgınlığa kalkışabilir. O çılgınlıkta İran'ı vurmak olur!

BİR SAVAŞ ÇIKARSA...

İhsan Dağı'nın olası bir savaş senaryosu şu mealde devam ediyor;

"İsrail'in 'önleyici saldırı'ları meşhurdur. Bu kez hedef, İran üzerinden Başkan Obama olabilir. Amerikan yönetimi muhtemelen bunun farkında.

İran'a yapılacak bir saldırının yaratacağı ilk sonuç, dünya petrol fiyatlarının yükselişi olacaktır. Ekonomik krizden çıkmaya çalışan dünyada ve özellikle de Amerika'da yükselen petrol fiyatları ekonomiye zarar verecektir. Amerikan seçmeni ekonomik göstergelere son derece duyarlı. Son dönemde hem Amerikan ekonomisi iyileşme sinyalleri veriyor hem de Obama'nın popülerliği yükseliyor. İsrail'in İran'ı vurarak tetikleyeceği bir petrol şoku Amerikan ekonomisini altüst ederek Obama'nın seçim şansını sıfırlar.

İSRAİL BİR ÇILGINLIK YAPABİLİR

İsrail saldırısı Obama'yı siyaseten de bitirir; İsrail'in peşine takılmaktan başka bir seçeneği olamaz. Saldırı, Ortadoğu'yu en azından 'kontrollü bir savaş' ortamına taşıyacaktır. İran'ın uzun menzilli füze denemeleriyle kalmayacaktır böyle bir saldırının rövanşı; Suriye, Lübnan, Filistin, Irak ve hatta Körfez ülkeleri de karışacaktır. Amerikan askerlerini Ortadoğu'dan çekmeye çalışan ve önceliğini Amerikan ekonomisinin canlanması olarak belirleyen Obama böylece kucağında bir savaş bulur. Sert bir karşılık verirse katı Demokrat tabanın oylarını kaybeder, yumuşak kalırsa da Demokrat Yahudileri ve onların lobi güçlerini ve 'ortada' duran seçmeni. İsrail, elinde pimi çekilmiş bombayla Obama'nın seçimini engelleyecek bir çılgınlık yapabilir.