İsveç'in başkenti Stockholm'deki Nordiska Müzesi'nde 'kıl' temalı sergi büyük merak uyandırdı. İnsan kılının son bin yıl içerisindeki serüvenini ortaya koyan sergide insanlığın dini, kültürel, sosyal değişimleri de vurgulanıyor.

Müzede İnsan kılından, özellikle de saçlardan yapılan kıyafetlerin ve çeşitli ürünlerin sergileniyor. Serginin en dikkat çeken parçalarından biri 19. yüzyılda yaşamış bir kadının kendi saçlarından yaptığı iki parçadan oluşan bir elbise. Kıllardan yapılmış iç çamaşırları da dikkat çeken eserler arasında yer alıyor.

Müze yetkilisi Lena Kättström Höök, lılın aslında insanların kendilerini ifade etmede büyük yer tuttuğunu vurguladı. Akdeniz kültüründe kılları tıraş etmenin tarih boyunca hijyenik bir olgu olduğunu belirten Höök; İskandinavya'ya ise tıraşın ancak son dönemlerde 'moda' yoluyla yaygınlaştığını dile getirdi.

SAVAŞTA YÜN KITLIĞI BAŞ GÖSTERDİĞİNDE KUAFÖRLERDEN SAÇ TOPLANMIŞ

İkinci Dünya Savaşı'nda da İsveç'te yün sıkıntısı baş gösterdiğinde, yün fabrikası Tabergs, ülke genelindeki kuaför dernekleriyle anlaşarak 10 bin dükkandan 60 bin kilogram kadın saçı toplamış. Fabrikada yüzde 60 oranında saçtan kıyafetler üretilmiş.