İslam karşıtı film isyanı, Mısır ve Libya'nın ardından şimdi de Yemen'e sıçradı. Başkenti Sana'da ABD Büyükelçiliği'ne saldıran yüzlerce protestocuyu Yemenli güvenlik güçleri havaya ateş ederek durdurdu.

Müslümanlar'ı ayağa kaldıran filmin yapımında Türk ve Orta Doğulu kişilerin de katkı sağladığı iddia edildi.
“Innocence of Muslims” filmin çekilmesine destek olanların arasında Türkiye’den de bazı kişiler olduğu öne sürüldü.

Mısır, Libya, Tunus ve Yemen'de şiddetli protestolara, ABD Büyükelçisi Christopher Stevens'ın da ölümüne neden olan İslam karşıtı filmde Türkiye iddiası kafaları karıştırdı.

AP ajansına röportaj veren Hıristiyan aktivist Steve Klein, Suriye, Irak, Türkiye, Pakistan, İran ve Mısır’dan birkaç Kıpti Hıristiyan’dan oluşan 15 kişilik bir beyin takımının film üzerinde çalıştığını ifade etti.

İSMİ GERÇEK DEĞİL

Filmin İsrailli yapımcısı olarak bilinen Sam Bacile’nin ismini gerçek olmadığını ifade eden Klein, söz konusu kişinin kimliğini saklamak istediğini söyledi.

Bacile'nin İsrailli ve Yahudi bile olmadığını beliren Klein, kendisiyle iletişime geçtiğini de sözlerine ekledi.

“ALDATILDIK”

Bu arada, Hz. Muhammed'e hakaret içeren ve İslam dünyasında tepkilere yol açan 'Müslümanların Masumiyeti' filminin 80 oyuncusu, 'üstlendikleri rollerle ilgili aldatıldıklarını' açıkladılar.

Oyuncular, ABD'deki gazetelere verdikleri ilanda ve uluslararası medya kuruluşlarına gönderdikleri açıklamada 'Tüm oyuncular çok üzgün ve yapımcının bizi kullandığını düşünüyoruz' ifadelerini kullandılar.

İlanda, 'Yüzdeyüz filmin arkasında değiliz. Filmin amaçları hususunda yanlış yönlendirildik' denildi. Oyuncular, 'kandırıldıklarını ve film karakterlerinin dublajla orijinalinden farklı bir hale dönüştürüldüğünü' ileri sürdü.

'Senaryoda yer alan yalan ifadelerden ötürü şaşkınlık duyduklarını' belirten oyuncular, meydana gelen trajediden ötürü üzüntü duyduklarını ifade etti.

Geçen yıl Backstage dergisinde filmin içeriği, 'tarihi Arap çölünde macera' konulu olarak tanıtılmış, film 'Çölün Savaşçıları' ismiyle verilmişti.

YEMEN KARIŞTI

Hz. Muhammed’e hakaret içeren filme tepki göstermek için Yemen’in Sana kentindeki Amerikan Büyükelçiliği önünde toplanan bir grup elçilik binasına girmek istedi.

Hz. Muhammed’e hakaret içeren filme tepki olarak Sana’da gerçekleştirilen gösteride, göstericilerin ABD Büyükelçiliği’ne gitmek istemesi ve Yemen güvenlik güçlerinin, göstericileri engellemeye çalışması sonucu arbede yaşandı.

Yemen güvenlik güçlerinin göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandığı ve havata ateş açtığı belirtilirken, elçilikte bulunan görevlilerin güvenli bir yere alındığı öne sürüldü.

'FİLM YASAKLANSIN'

Afganistan, Sudan, Bahreyn, Cezayir, Tunus ve Mısır’dan gelen resmi açıklamalarda filmin açık bir provokasyon olduğuna dikkat çekilerek yasaklanması istendi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, filmin "şeytanca bir amel olduğunu" belirterek, "İslam aleminin bu şekilde aşağılanmasının kabul edilemez. Şiddetle kınıyorum" ifadesini kullandı. Filmin yasaklanmasını isteyen Karzai, böyle bir filmin yayımlanmasının dünyadaki bütün dinlere saygısızlık olduğu ve insanlar arasında düşmanlıklara sebep olabileceği uyarısında bulunarak, Hz. Muhammed’e hakaretin tüm Müslümanlar’a hakaret olduğunu vurguladı.

KARZAİ, OBAMA'YLA GÖRÜŞTÜ


Libya’da Amerikan Büyükelçisi Christopher Stevens ve 3 Amerikalı yetkilinin ölümüne neden olan saldırıdan sonra ABD Devlet Başkanı Barack Obama ve Karzai dün telefonda görüşmüştü. Obama, Karzai’den Mısır ve Libya’da şiddete dönüşen olayların Afgan ve Amerikan güçleri için tehdit teşkil etmemesi için çaba gösterilmesini istemişti.

Bu arada, Hamid Karzai’nin film nedeniyle ülkede karışıklıklar çıkma ihtimali nedeniyle Norveç ziyaretini ertelediği bildirildi.

TALİBAN'DAN ÖLÜM TEHDİDİ

Afganistan’da, film nedeniyle "Youtube" video paylaşım sitesine erişim geçici olarak engellenmişti.

Öte yandan Taliban militanları, filmin intikamını almak için ABD askerlerini öldürme tehdidinde bulundu.

"BATI ÜLKELERİ FİLME DESTEK VERMESİN"


Sudan Dışişleri Bakanlığı, kınama mesajında, "Batı ülkelerinin filme karşı sessiz kalması ve bunu ifade özgürlüğüne bağlaması haksız bir tutumdur. ABD’deki bu İslam karşıtı hareket binlerce Müslümanı sokağa dökmüştür. Bu da gösteriyor ki, İslam’a ve Hz. Muhammed’e yöneltilen hiç bir hakaret cevapsız kalmayacaktır. Batılı ülkeler bu filme destek olmamalı çünkü bunlar dinlerin bir arada yaşadığı ortamların yok edilmesi manasına gelir" ifadelerine yer verildi.

Sudan Dışişleri, ABD’nin Bingazi Konsolosluğu’na yönelik saldırının tasvip edilmediğini belirterek, Müslümanların masum insanlara zarar vermekten kaçınmaları gerektiğini vurguladı.

"GÖSTERİMİ DERHAL DURDURULMALI"


Bahreyn Dışişleri Bakanlığı ise, "İslam İşbirliği Teşkilatı ve İslam ülkeleri, fitneye yol açan bu filme karşı birlikte hareket etmeli. Filmin gösterimi derhal durdurularak, bu filmi yapanlardan hesap sorulmalı" açıklamasında bulundu. Açıklamada, ABD’nin Bingazi’deki Büyükelçisi’nin öldürülmesi de kınandı.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı da, filmi bir provokasyon olarak değerlendirirken, Tunus’taki iktidar partisi Nahda Hareketi "Fitne, kin ve ayrılıktan beslenenlere prim verilmemeli" tepkisini gösterdi.

Gün boyu camiler önünde düzenlediği gösterilerle filmi protesto etmeyi sürdüren Mısır’daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı halka çağrıda bulunarak, yarın cuma namazı sonrasında kentlerin en büyük camilerinde toplanılmasını ve olayla ilgili tepki gösterilmesini istedi.