Fransa'da 45 milyon seçmen bugün cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turu için sandık başına gidiyor. Oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başlarken, 18.00'a kadar devam edecek. Büyük şehirlerde ise oy verme 2 saat daha uzun sürecek.

Fransa İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, günün ilk kısmında sandığa giden seçmen oranının yüzde 28,29 olduğu belirtildi. Bu oran 2007’de ise yüzde 30.88 düzeyinde gerçekleşmişti.

Saat 20.00’a kadar seçim yasaklarının devam ettiği oylamada Sosyalist Parti cumhurbaşkanı adayı François Hollande’ın perşembe günü açıklanan son anket rakamlarına göre seçimi ilk sırada bitirmesi bekleniyor. 15 Şubat’ta cumhurbaşkanlığına resmi adaylığını açıklayan Nicolas Sarkozy’nin ise Sosyalist rakibinin ardından ikinci sırayı alacağı tahmin ediliyor.

Cihan Haber Ajansı’na açıklamada bulunan Aubervillie bölgesi sandık Başkanı Martine Nicolas, saat 08.00 itibariyle oy verme işleminin başladığını ve akşam 20.00 itibariyle son bulacağını söylerken, katılımın 2007 seçimlerine göre daha yoğun olduğunun altını çizdi.

Cihan’a konuşan üniversite öğrencisi Mahmut Taş ise oyunu kullandığını ve seçimlerin Fransa’daki Türk vatandaşlarına hayırlı olmasını dilediğini belirtti. Kenya kökenli olduğunu belirten Yann ackah ise oyunu kullandığını ve seçilecek yeni cumhurbaşkanından işçilere ve fakirlere yönelik yeni politikaları devreye sokmasını beklediğini açıkladı.

SEÇMEN GERÇEK BİR DEĞİŞİM BEKLİYOR

Ülkede en büyük sorunun adaletsizlik olduğunu söyleyen Marie Colle isimli başka bir vatandaş ise yeni cumhurbaşkanının ülkede son dönemde yükselen ayrımcılığa son vermesi gerektiğini söyledi. Enflasyonun da git gide yükseldiğini vurgulayan Colle, gerçek bir değişim beklediğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin ülkede yaşayan Müslümanlar için şimdiye kadar hiçbir şey yapmadığını belirten Zehra Abaidia ise hiçbir adaya güveninin tam olmadığını Müslümanlara karşı François Hollande’ın da düşüncelerinin net olmadığının altını çizdi.

20 senedir Fransa’da olduğunu, fakat ilk kez oy kullandığını belirten Fatima Nadir, Fransa’nın özgür bir ülke iddiasında bulunduğunu, fakat başörtüsü konusunda Müslümanlara yapılan baskının bununla çeliştiğinin altını çizdi. Kampanya sürecinde Müslümanlara yönelik açıklamalara da vurgu yapan Nadir, “Sandıkta islamafobiye karşı tepkimizi gösterdik.” diye konuştu.

Vatandaşlık hakkını kullandığını söyleyen Cemal Nadir ise şuan itibariyle hiçbir adayın Müslümanların isteklerini karşılayacak tutumu sergileyemediklerini, aksine İslam düşmanlığını bir koz olarak kullandıklarının altını çizdi. İkinci tur öncesi adayların islamafobi konusundaki düşüncelerini bekleyeceğini söyleyen Cezayir asıllı seçmen, oyunun rengini bu düşüncenin belirleyeceğini belirtti.

Seçimin ilk turunu önde bitiren iki aday ise 6 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur seçimlerde cumhurbaşkanı olmak için mücadele verecek.