Vergi kaçırmaktan mahkûm olan ve yaşı nedeniyle cezaevine girmeyen İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi'nin sosyal hizmetle doldurmayı talep ettiği cezasını, engelli yaşlılara bakarak çekeceği ve 9 ay boyunca gece saat 23.00’ten sabah 6.00’ya kadar dışarıya çıkamayacağı iddia edildi. Ancak verdiği ev partileriyle gündemden düşmeyen Berlusconi için bu ceza biçilmiş kaftan gibi duruyor.

Ülke siyasetinin en tartışmalı isimlerinden biri olan Silvio Berlusconi'nin cezasını nasıl çekeceği, Milano Denetim Serbestlik Bürosu'nun talebi üzerine, Ceza İnfaz Kurumu'nun (UEPE) önerisiyle 10 Nisan'da belirlenecek.

Katolik piskoposların gazetesi Avvenire, bu karar açıklanmadan önce adli kaynaklardan edindiği özel bilgileri paylaştı. Gazete 78 yaşındaki deneyimli siyasetçinin, engelli yaşlıların kaldığı bir bakımevinde çalışacağını iddia ederken bunun da çok ağır bir iş olmadığını belirtti. 

Habere göre Berlusconi 9 ay boyunca, haftada bir gün, seçmeli olarak sabah ya da öğleden sonra, Milano yakınlarında olduğu belirtilen bakımevinde kamu yararına hizmette bulunacak.

Bu cezanın ise, bir suçlunun yaptığından pişmanlık duymasını ve bu suçu bir daha tekrarlamayacağını sağlayacak bir ceza olduğu yorumu da yapıldı.

GECE SOKAĞA ÇIKAMAYACAK
Denetimli serbestlik kapsamına alınacak olan Berlusconi'ye kısmi olarak ev hapsi de uygulanacak. Berlusconi'nin, gece 23.00'dan sabah 06.00'a kadar evinden çıkamayacağı da kaydedildi.

Berlusconi, kendisine ait medya grubu Mediaset aracılığıyla Amerikan filmlerinin alım-satımında vergi kaçırmakla suçlanmış, 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu cezası, mevcut af yasası kapsamında 1 yıla indirilen Berlusconi, senatörlükten de azledilmişti.

Bu kararların üzerine 2 yıl kamu hizmetlerinden men cezası da onanan Berlusconi'nin, 22-25 Mayıs 2014 tarihleri arasında yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aday olmasının önü de kesilmişti.

Ülke siyasetinin son 20 yılına damga vurmuşken, aktif siyasetten bir anda silinen Berlusconi, AP seçimlerine katılmasının önünü tıkayan yasal engellerin kalkması için son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. AİHM'in bu konudaki kararını, seçimlere kadar vermesi bekleniyor.