İngiliz basını AB ülkeleri içinde sadece İngiltere'nin Türkiye'ye 80 milyon sterlin (yaklaşık 225 milyon TL) ödenek sağladığına dikkat çekerken bu ödeneğin çoğunun İngiltere'de vergi ödeyenlerin cebinden çıktığını yazdı.

AB FONU'NDAN EN FAZLA PAY ALAN ÜLKE

İngiliz Daily Mail gazetesi ile ekonomi sitesi This is Money'in geniş yer verdiği haberde, Avrupa Birliği'ne girmek isteyen Türkiye'nin İngiltere'nin dahil olduğu AB Fonu'ndan en fazla pay alan alan ülke olduğu vurgulandı.

Habere göre Türkiye geçen yıl AB Fonu'ndan ayrılan 570 milyon sterlin tutarındaki yardımın 80 milyonunu İngiltere'den aldı.

Haberde, Türkiye'nin yanısıra İzlanda ve Hırvatistan'a ödenen söz konusu fonun bir kısmının İngiltere'deki vergi ödeyenlerin cebinden çıktığı hatta bu ödeneklerin Türkiye'nin kanalizasyon sisteminin tamiri için harcandığı yazıldı.

TÜRKİYE'YE YAPILAN YARDIM TARTIŞMAYA AÇIK

İngiliz siyasetçilerin konu ile ilgili görüşlerine de yer verildiği haberde, Uluslararası Gelişme Bakanı Stephen O'Brien Türkiye'ye yapılan yardımın 'tartışmaya açık olduğu', muhalefet partisi milletvekillerinin de 'İngilizlerin Türkiye'ye yapılan yardımdan çok hoşnut olmayacakları' ve 'Türkiye'deki yoksulluğun ne Afrika ne de başka bir yerle karşılaştırabileceği' yorumlarına yer verildi.

Türkiye'den 'AB'den en fazla pay alan ve hızlı büyüyen orta gelirli ülke' olarak söz edilen haberde ayrılan ödeneğin bir kısmının yüzlerce Türk öğrenci için açılan üniversite burslarına ve onların Avrupa seyahatlari için harcandığı vurgulandı.