Amerikan medyası bugünlerde öyle bir iddiayı tartışıyor ki..

Amerikan medyası, Ortadoğu'da artan Sünni-Şii geriliminin yakın zamanda savaşa dönüşebileceğini böyle bir durumda Türkiye'nin İran'a karşı Körfez ülkelerinin yanında yer alacağını iddia etti.

Ortadoğu'nun Sünniler ile Şiiler arasında bir savaşa doğru ilerlediği yolundaki istihbarat değerlendirmeleri dikkat çekici bir biçimde artıyor.

İSRAİL İRANI BU TARİHTE VURACAK

Washington Post yazarı David Ignatius, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta'yı kaynak göstererek İsrail'in İran'ı vuracağı tarihi yazdı. ABD Savunma bakanı Panetta, haberi yalanlamadı...

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta'nın, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini "yüksek bir ihtimalle" bu yıl ilkbaharda vuracağına inandığını söylediği öne sürüldü.

Panetta, Washington Post yazarı David Ignatius'ın köşesinde yer alan iddiayı ne doğruladı ne de yalanladı.

Ignatius, dün yayımlanan köşe yazısında, adını açıklamadığı kaynaklara dayanarak, Panetta'nın İsrail'in İran'ı Nisan, Mayıs ya da Haziran aylarından birinde vurma ihtimalinin güçlü olduğuna inandığını belirtti.

OPERASYONA KARŞI

Ignatius, bu tarihlerin İran'ın nükleer silah üretimi konusunda "dokunulmazlık alanı"na girmesine fırsat vermeyecek şekilde belirlendiğini ifade etti. Ignatius, ayrıca, Başkan Barack Obama ve Panetta'nın İsraillileri ABD'nin bu tarz bir saldırıya karşı olduğu konusunda uyardığını da yazdı. Washington'ın, İran'ı durdurmak için uygulanan ekonomik yaptırım programına ve diğer askeri olmayan stratejilere zarar vereceği gerekçesiyle operasyona karşı olduğunun altı çizildi.

Yazar, "Ancak Beyaz Saray henüz ABD'nin İsraillilerin saldırısına nasıl yanıt vereceğine karar vermiş değil" ifadelerini kullandı.

Şu an Brüksel'de bulunan Panetta ise, basın mensuplarının yazıyla ilgili sorularına, "Yorum yapmıyorum" diye yanıt verdi.

"Haberi yalanlıyor musunuz?" soruları üzerine Panetta, "Hayır, sadece yorum yapmıyorum. Ne düşündüğüm ve olayları nasıl gördüğüm sadece beni ilgilendiren bir durumdur. Başkasını ilgilendirmez" dedi.

İsrail'in İran'a askeri bir operasyon düzenlemeyi açık açık ortaya koyduğunu da hatırlatan Panetta, ABD'nin bu konudaki kaygılarını dile getirdiğini de belirtti.

Buna göre, İran, Suriye rejimi ve Hizbullah'ın yaşanması olası bir savaşın bir yanında; Türkiye, Katar, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin ise savaşın diğer tarafında yer alacağı ileri sürülüyor. Son olarak, istihbarat sitesi "G2 Bulletin" bu iddiayı ortaya atarken, gelmekte olan savaşın "7 sinyalini" şöyle sıraladı:

1-Suudi Arabistan'ın petrol üretimini artırma sözü vermesinden sonra, AB İran'a yaptırım kararı aldı. Bunun ardından, İran tehditler savurdu.

2-Suudi Arabistan ve Katar'ın, Esad rejimine karşı savaşan ve merkezi Türkiye'de bulunan Özgür Suriye Ordusu için silah almaya karar verdiği iddia edildi.

3-İran ve Hizbullah, Esad rejimine her türlü desteği vermeyi sürdürüyor. Hizbullah militanlarının Suriye ordusuna çatışmalarda destek verdiği öne sürülüyor.

4-Katar, Suriye'ye bir Arap askeri gücünün gönderilmesini istedi.

5-Suudiler, "ülkenin temsilcisi" olarak muhalif Suriye Ulusal Konseyi'ni tanıdı.

6-Suriye lideri Beşar Esad'ın eşi Esma ülkeden kaçmaya çalıştı.

7-Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bölgesel soğuk savaş çıkarmak isteyenler var. Bunu engellemeye kararlıyız" dedi.

'TÜRKİYE DE NÜKLEER İSTER'

ABD Başkanı Barack Obama'nın eski Ortadoğu danışmanı Dennis Ross, BBC'ye yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer bomba üretmesi halinde, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın da nükleer silahlara sahip olacağını ve bunun bölgede "nükleer bir savaş riskini artıracağını" söyledi.