Rusya-Ukrayna savaşının 21. gününde ABD Kongresi'ne video bağlantı ile katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Temsilciler Meclisine hitaben yaptığı konuşmada "Size bugün ihtiyacımız var" dedi. 

Zelenski hava sahasının korunması talebin tekrar ederek  "Özgür şehirlerimizin daha fazla terörize edilmemesi için hava sahasının korunmasını talep ediyoruz. Hava araçları Ukrayna'ya yardımcı olabilir. Benim bir hayalim var cümlesini çok iyi bilirsiniz. Sizin kararınıza ve yardımızına ihtiyacımız var. Şunu da biliyorsunuz, elinizde bu uçaklar var ve dünyadalar ama Ukrayna semalarında uçmuyorlar şu anda halkımızı korumuyorlar. Benim de buna ihtiyacım var gökyüzünü korumak zorundayım acilen yardımınıza ihtiyacım var" ifadelerini kullandı.

Genç Liderler Dünya Arenası'nda buluşuyor Genç Liderler Dünya Arenası'nda buluşuyor

Zelenski, Ukrayna halkının Rus kuvvetleri tarafından silahlı saldırıya uğradığını ve öldürüldüğünü gördüğü için ABD'yi Pearl Harbor ve 11 Eylül terör saldırılarını hatırlamaya çağırarak konuşmasına, "Rusya sadece bize değil, bizim toprağımıza değil değerlerimize karşı da savaş ilan etti. Özgür yaşama hakkımıza, kendi ülkemizde yaşama hakkımıza savaş ilan etti. Şanlı tarihinizde bazı sayfalar var ki Ukraynalıların şu anda yaşadıklarını anlayabilirsiniz, size ihtiyacımız olduğunu anlayabilirsiniz. Pearl Harbor’u hatırlayın, nasıl hava kararmıştı uçaklar saldırmıştı, 11 Eylül’ü hatırlayın korkunç bir saldırıydı ve kimse bunu beklemiyordu. Bizim ülkemiz bunu şu anda her gün yaşıyor" şeklinde devam etti.

BİDEN'A TEŞEKKÜR

ABD'nin yardımlarına Ukrayna halkı olarak minnet duyduklarını belirten Zelenski , "ABD'nin ülkemiz için bu zamana kadar yaptığı silah yardımlarına ve çabalarına teşekkür ederim. Ukrayna size minnettar, ABD’nin verdiği muazzam desteğe minnettar. Yaptığınız her şeye müteşekkiriz. Başkan Biden’a da minnettarım, gerçekten içinden gelerek demokrasiyi savunuyor" şeklinde konuştu.

Rusya'daki tüm siyasetçilere yaptırım uygulanmasını talebini dile getiren Zelenski, "Şimdi size daha da fazlasını yapmanız için çağrı yapıyorum, yeni yaptırım paketleri her hafta sürekli gelmedi ta ki Rus savaş makinesi durana kadar. ABD’ye çağrımız Rusya’daki tüm siyasetçilere yaptırım uygulaması. Hala bu saldırıdan sorumlu olanlarla ilişkisini kesmeyen herkese yasak getirin. Ruslar tek bir kuruş bile alamamalı, çünkü o kuruşlar Ukraynalıları öldürüyor. Tüm ABD limanları Rus ürünlerine kapatılmalı. Barış gelirden daha önemlidir ve bu prensibi tüm dünyada korumak zorundayız" dedi.

Zelenski 'nin konuşması ABD Temsilciler Meclisi üyeleri tarafından ayakta alkışlandı.