ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim yenilgisini bir türlü kabul etmeyin, halkı sokağa dökmesi, dünyaya demokrasi mesajı veren Amerika Birleşik devletlerinde büyük bir kaosa neden oldu. Seneto Bden'in başkanlığını onayladı. Trump hakkında dava açılması gündemde. 20 Ocak'ta görevini dever teslim etmesi beklenen Trump'u bu arada daha neler yapabileceği merak edilirken, imzaladığı kararnameler, ve yaptığı aflar da dikkat çekiyor. 

Washington'da, Seçiciler Kurulu oylarının sayıldığı ve 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçimlerinin sonuçlarının resmileştiği Kongre oturumunda Trump destekçileri Kongre binasının dışında protesto düzenledi.

Göstericilerden bir grubun polis barikatını aşarak Kongre binasına girmesi sonucu polisin biber gazıyla müdahalesine ilişkin görüntüler sosyal medyaya yansıdı.

Mike Pence, güvenlik nedeniyle binadan çıkarıldı

Öte yandan Arizona'daki seçim sonuçlarına itirazı değerlendiren Senato, olaylar nedeniyle oturuma ara verdi.

Bahar Bayramı’nda online ödeme rekoru, işlem sayısı 15 milyarı geçti Bahar Bayramı’nda online ödeme rekoru, işlem sayısı 15 milyarı geçti

"Senato Başkanı" sıfatıyla söz konusu oturumu yöneten Başkan Yardımcısı Mike Pence'in ise güvenlik nedeniyle binadan çıkarıldığı öğrenildi.

Biden'den açıklama

46'ncı ABD Başkanı olarak 20 Ocak'ta Beyaz Saray'a çıkacak olan Joe Biden, Trump'ı Amerikan seçmenlerinin seslerini kısmak için bir çeteyi kullanmaya çalışmakla suçladı. Delaware'deki basın toplantısında Biden, "ABD Başkanları hukukun üstünde değildir" ifadesini kullandı.

Joe Biden, Kongre saldırısına güvenlik güçlerince verilen yanıtın Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Önemlidir) eylemlerine verilen yanıtla kıyaslandığında, adaletin eşit hayata geçirilmesine yönelik açık bir başarısızlık olduğunu vurguladı.

ABD Kongresinin Başkan Donald Trump destekçileri tarafından basılması sırasında çıkan çatışmalarda ağır yaralanan bir polis memurunun hayatını kaybettiği bildirildi.

Kongrenin Trump destekçisi göstericilerce basılması sırasında çıkan olaylarda 50'den fazla polis yaralanırken, çıkan arbedede başına darbe alan polis memurlarından birinin bugün öldüğü açıklandı.

Ölen polisin kimlik bilgileri henüz paylaşılmazken, Kongredeki olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı 5'e çıkmış oldu.

Olayları kontrol altına almakta yetersiz kaldığı gerekçesi ile Kongre Polis Şefliği eleştirilere maruz kalmıştı.

Güvenlik zafiyetine ilişkin tartışmalar üzerine Kongre Polis Şefi Steven Sund görevinden istifa edeceği açıklandı.

Kongre Polis Şefliği Sözcüsü Gus Papathanasiou, Sund'ın 16 Ocak'ta görevinden ayrılacağını duyurdu.

ABD Kongresi, Başkanlık Seçimi Seçiciler Kurulu Oylamasını onaylamak üzere ortak oturumla toplanırken, ABD Başkanı Trump Beyaz Saray'ın önünde miting düzenlemişti.

Mitinge katılan on binlerce gösterici daha sonra Kongreye yürümüş ve Kongre binasına girmeye çalışmıştı.

Trump'ın sesini sosyal medya kıstı

ABD Başkanı Trump'ın 'yandaşlarını darbeye kışkırtması' ABD içinde de tepki çekti. Sosyal medya kuruluşu Twitter, ABD Kongresine düzenlenen baskının ardından Trump'ın hesabını 12 saatliğine kilitledi. Twitter'ın ardından Facebook da Trump'ın hesabını 24 saatliğine engelledi. Facebook, Trump'ın ABD Kongresi'ni işgal eden protestoculara hitaben konuştuğu ve seçimlerde hile olduğunu iddia ettiği videoyu da kaldırdı. YouTube da 'seçimlerin hileli olduğunu yaymaya yönelik kuralları ihlal ettiği' gerekçesiyle videonun platformdan kaldırıldığını açıkladı.