İNGİLTERE'nin başkenti Londra'da bir grup Türk, Soma'da 283 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasını protesto etti.


İngiltere'nin başkenti Londra'daki Parlamento binası önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, Soma'daki kömür ocağında meydana gelen patlamanın sorumlulularının hesap vermesini isteyerek hükümeti istifaya çağırdı. Türkiye Gençlik Birliği İngiltere Şubesi, İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği ve İngiltere İşçi Partisi'nin ortaklaşa düzenlediği protesto gösterisi maden kazasında hayatını kaybeden işçiler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Soma'da yaşananlar kaza değil, cinayettir dövizi taşıyan protestocular ellerinde Türk bayrakları ile Parlamento binasının karşısında sessiz eylem yaptı.

Burda bir konuşma yapan Türkiye Gençlik Birliği İngiltere Başkanı Musa Ballıkaya, Soma'daki kömür ocağında meydana gelen facianın bir kazadan çok bir işçi katliamı olduğunu savunurak yaşananların ucuz iş gücü, azami kar sağlamak için firmaların iş güvenliğini imkansız hale getirmeleri sonucu meydana geldiğini söyledi.
Ak Parti iktidarının devlete ait kurumları özelleştirmeye devam ettiğini söyleyen Ballıkaya, "özelleştirmeler, kamu kaynaklarını yok etmek, işsizlik ve yoksulluk yanısıra yeni iş katliamları demektir. Özelleştirmeler derhal durdurulmalıdır. Taşeronlaştırma kanun teklifi geri alınmalıdır. Soma'daki işçi katliamının sorumlusu Ak Parti iktidarıdır" diye konuştu.
Protestonun sonunda 18 Mayıs Pazar günü Londra'da düzenlenecek 19 Mayıs etkinliğinde toplanacak paranın Soma'daki yakınlarını yitiren ailelere bağışlanması kararlaştırıldı.

GY (DG/RT)