İsveç’in 2016 yılı için göçmen alım maliyetinin 60 milyar kron (6,5 milyar euro), İsveç halkının Noel alışveriş toplam tutarının 75 milyar kron (8,6 milyar Euro) olacağı tahminleri sosyal medyada bu iki rakamın karşılaştırıldığı paylaşımlara ve tartışmalara neden oldu. Sosyal Demokrat Parti Uppsala şehri gençlik örgütü başkanının, rakamları karşılaştırdığı Twitter paylaşımı tartışmaları alevlendirdi.

Konuyu birinci sayfa manşetine taşıyan Metro gazetesi, ekonomi uzmanları ile siyasi partilerin görüşlerine başvurdu.

HUI Research araştırma kuruluşu uzmanlarından profesör Sven-Olov Daunfeldt bu zamanlarda buna benzer karşılaştırmaların yapılmasının normal olduğunu ancak birkaç adım ötesinin düşünülmesi gerektiğini belirterek, “Tüketimin azalması büyümenin yavaşlaması anlamına gelir. Bu da kamu harcamaları kaynaklarının küçülmesine neden olur. Ülkeye gelen göçmenlerin entegrasyonunu sağlayabilmek için büyüyen ticaret hacmine gereksinmemiz var. Büyüyen ticaret hacmi iş ve uğraş yaratır” dedi.

Siyasi parti temsilcileri ise genel olarak ’insanların özel tüketimleri ile mülteci alım maliyetlerini karşılaştırmanın doğru olmadığı’ görüşünü dile getirirken Sol Parti milletvekili Christina Höj Larsen, “İsveç Demokratları (ırkçı parti) ve son zamanlarda Liberal partinin iddia ettiğinin aksine bu karşılaştırma toplumda yeterli kaynakların olduğunu göstermektedir” dedi.