Hakan AYTAŞ-Mesut ZEYREK/KÖLN,(Almanya),(DHA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu tanıtmak için 2 gün sürecek Almanya temaslarına başladı. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu için Avrupa'daki Türk seçmenlerden destek istedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Almanya'da 2 gün sürecek temaslarına başladı. Kılıçdaroğlu, ilk olarak 50 yıldır yayın yapan Köln Radyosu'na konuk oldu. Köln Radyosu'ndan çıkarken açıklamalarda bulunan Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu için Avrupa'da yaşayan Türk seçmenlerden destek istedi. Kılıçdaroğlu, 'Toplumsal uzlaşının adayı' olarak nitelendirdiği Ekmeleddin İhsanoğlu'nun üslubu ile Türkiye'deki kavga ortamını yumuşatacağını dile getirdi. Başbakan Erdoğan'ın dünyada itibar kaybına uğradığını ileri süren Kılıçdaroğlu, Hükümet'in Ortadoğu politikasını da sert bir şekilde eleştirdi.

TOPLUMUN DEĞİŞİK KESİMLERİYLE GÖRÜŞECEĞİZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya ziyareti hakkında şunları söyledi: "Buraya ikinci gelişim. Cumhurbaşkanı adayı belli olduktan sonra birinci gelişim oldu. Toplumun değişik kesimleriyle görüşeceğiz. Onlara düşüncelerimizi aktaracağız, onların mutlaka bizden soruları olacaktır, o soruları da yanıtlamaya çalışacağım. Bütün yurttaşlarımdan şunu istiyorum; özellikle onu da çok açık yüreklilikle ifade edeyim. Sandığa gidecekler, oylarını kullanacaklar. Oylarını kullanırken şuna dikkat etmelerini isterim. Biz bir siyasi partiye genel başkan seçmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil edecek bir cumhurbaşkanı seçiyoruz. Cumhurbaşkanının temiz olması lazım, şaibeli olmaması lazım, bilgili olması lazım, toplumun her kesimini kucaklaması lazım, kimseyi ötekileştirmemesi lazım. Dolayısıyla seçilecek cumhurbaşkanı hepimizin cumhurbaşkanı olacak. Onun kimliğine hepimiz saygı duyacağız. Cumhurbaşkanı tabii sadece Türkiye'de değil, dünyada da saygınlığı olan bir isim olsun. Bu çerçevede oylarını kullanırlarsa ben mutlu olurum."

İHSANOĞLU'NU TANITMAYA ÇALIŞACAĞIZ

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin Avrupa'da yürüteceği seçim kampanyası ile ilgili olarak şöyle konuştu: "Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu'nu tanıtmaya çalışacağız, Türkiye'de yaptığımız gibi. Kimdir, bugüne kadar ne yapmıştır, eserleri nelerdir, birikimi nedir, cumhurbaşkanı olduğu zaman ülkenin yönetiminde ne tür bir amaç güdüyor, anayasaya bağlılığı, laiklik, demokratik sosyal hukuk devletine bağlılığı, cumhuriyetin değerlerine bağlılığı, halkın değerlerine bağlılığı, bunları anlatacağız."

CUMHURBAŞKANI ADAYI TEMİZ VE ŞAİBESİZ OLMALI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir cumhurbaşkanında aradığı özellikler ve çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ile ilgili şunları söyledi: "Bir siyasetin saygın olmasının temel yolu ahlaki değerler üzerinde yükselmesidir. O nedenle ben cumhurbaşkanı adayının arı, temiz, saf ve şaibesiz olması gerektiğine yürekten inanıyorum. Ben onun önce bu kişiliğine bakarım sonra bilgisine bakarım, sonra birikimine bakarım, sonra saygınlığına bakarım, sonra üslubuna bakarım. Kavgacı bir üslup mudur yoksa herkesi kucaklayan bir üslup mu kullanıyor? Bu çok önemlidir. Türkiye siyaseti bir kavga arenasına dönüştü ve biz bundan çok rahatsısız. Türkiye'de huzur istiyoruz. Burada yaşayan yurttaşlarımız da Türkiye'deki haberleri izledikleri zaman eminim onlar da huzursuz oluyorlar. Neden kavga ediyoruz? Hangi gerekçeyle kavga ediyoruz? Cumhurbaşkanı adayının toplumun huzurunun teminatı olması gerekiyor. Ekmeleddin Bey'de bu özellik var. Bakın 57 İslam ülkesini yöneten kişidir. İslam İşbirliği Teşkilatı'nda genel sekreterlik yaptı. Kadın-erkek eşitliğini savundu. Batı'yı Doğu ile buluşturdu. İslam ülkelerini uygar dünya ile buluşturdu. İnsan haklarını geliştirmek için İslam İşbirliği Örgütü içinde enstitüler kurdu. Dolayısıyla sadece Türkiye'de değil dünyada saygınlığı olan bir insan. Böyle bir insan cumhurbaşkanı seçilirse eminim Türkiye'de huzurun en önemli adımını atmış olacağız ve huzuru yakalayacağız.

İHSANOĞLU TOPLUMSAL UZLAŞMANIN ADAYIDIR

Ekmeleddin İhsanoğlu Türkiye'deki bölünmüşlüğü onaracaktır. Çatışma kültürünü reddedecektir. Hiçbir şekilde çatışmadan yana değildir. Toplumun huzurundan yanadır. Zaten kullandığı dile baktığınızda bunu görürsünüz. Son derece sade, son derece kibar ama bilge bir kişi. Toplumun her kesimini kucaklayan bir kişi. Bu çerçevede bakıyoruz olaylara. Cumhurbaşkanlığı adaylığını da böyle koydu, İhsanoğlu. CHP'nin ya da MHP'nin adayı değil, büyük bir toplumsal uzlaşmanın adayı. Ona diğer siyasi partilerden de destek gelecek. Bugün ziyaret ettiğim DSP ve BBP'den de destek geldi. Önümüzdeki süreç içinde diğer siyasi partilerden de destek gelecektir. İnanıyorum; Türkiye kendine layık olan bir cumhurbaşkanını seçecektir."

ERDOĞAN'LA AYNI FOTOĞRAFA GİRMEK İSTEMİYORLAR

Türkiye'de demokrasiden büyük ölçüde uzaklaşıldığını ileri süren Kemal Kılıçdaroğlu, "Görülen davalar, özel yetkili mahkemeler, toplantı ve gösteri yürüyüşünü yani en demokratik hakkını kullanmak isteyen gençlerin üzerine şiddetle, orantısız güçle gidilmesi, insanların ölmesi, organlarını kaybetmesi, gözlerini kaybetmesi sadece Türkiye'nin değil aslında bütün dünyanın gündeminde. Bütün çağdaş dünya, Türkiye'de ne oluyor, Türkiye'de neden bu kavga oluyor, neden demokrasi Türkiye'de işlemiyor diye kaygı duyuyor. O nedenle zaten Erdoğan'ın hem Batı'da hem Doğu'da büyük itibar kaybına uğradığını biliyoruz. Hiçbir demokratik lider Erdoğan'la aynı karede fotoğrafa girmek istemiyor. Bu aslında Türkiye açısından çok büyük bir negatif tablo. Bu tabloyu değiştirmek lazım. Ben Sayın İhsanoğlu'nun bu tabloyu değiştireceğine inanıyorum" diye konuştu

ORTADOĞU'DA İTİBARIMIZ KALMADI 

Kılıçdaroğlu Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü ve Türkiye'nin Ortadoğu politikası konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: "IŞİD'in kullandığı silahların büyük kısmı Türkiye'den giden silahlar, maalesef. Üzülerek söylüyorum, ama böyle. TIR'larla siz saygın bir ülke olarak nasıl Suriye'de terör örgütlerinin eline silah verirsiniz? Komşuda yangın var, yangını söndüreceğiniz yerde benzin bidonlarıyla oraya gidiyorsunuz ve o size sıçrıyor. Bakın Cilvegözü'ndeki patlama, Reyhanlı'daki patlama sonunda bizim insanlarımız hayatlarını kaybettiler ve faturayı biz ödedik. Bugün Batı basını da Batı'da pek çok çevre de, olayları yakından izleyen çevre de Türkiye'nin izlediği politikanın Türkiye'nin Ortadoğu politikasının iflasa sürüklediğini söylüyor. Dışişleri Bakanı zaten itibarı kalmadı bölgede. Bakın Ortadoğu'nun üç büyük başkentinde bizim büyükelçimiz yok. Mısır'da yok, İsrail'de yok, Suriye'de yok. Siz Ortadoğu'da nasıl ciddi bir devlet olarak ortaya çıkacaksınız ve sizin sözünüz nasıl dinlenecek? Ortadoğu'da şimdi Türkiye güç kaybetti ve başka bir ülke Ortadoğu'da öne çıkmaya başladı. Bu bizi rahatsız ediyor. Türkiye'nin birikimleri dikkate alındığında biz Ortadoğu'daki sorunların çözümünde anahtar rol oynayabilirdik. Ama bugün oradan çok uzaktayız. Düşünün Musul'da 100'e yakın vatandaşımız rehin alınıyor, bu konu Türkiye'de konuşulmuyor, mahkeme kararıyla yasak getiriliyor. Bütün dünya konuşuyor ama bizim halkımız bilmiyor. Biz buna demokrasi diyoruz, üstelik bu demokrasi ileri demokrasi diyoruz, neresi ileriyse?"

STK'LARLA BİR ARAYA GELECEK

Kemal Kılıçdaroğlu, yarın Rum Ortodoks Kilisesi, Süryani Kilisesi, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nu (AABF) ziyaret edecek. Ayrıca işadamları ile bir araya gelecek. 

FOTOĞRAFLI