Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Van'daki deprem gerekçesiyle Başbakanlık tarafından genelgeyle iptal edildi. CHP'liler kararı 'İktidarın laik demokratik cumhuriyetle hesaplaşması' olarak niteledi

VAN depremi nedeniyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama törenleri sadece çelenk koyma ve tebrikleri kabul şeklinde icra edilecek, tören geçişi, resepsiyon gibi kutlama faaliyetleri yapılmayacak. Konuya ilişkin 'Başbakanlık Genelgesi' dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. CHP'liler karara tepki gösterdi.

- CUMHURİYETİN RUHUNU ANLAMAMAK: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyetin ilanının 88. yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajında iptal kararına ilişkin şunları kaydetti:

'Cumhuriyetimizin 88. yıldönümünü kutlamaya hazırlanırken şehitler verdik, Van'da, Erciş'te yüzlerce insanımızı kaybettik, binlerce yaralımız var. Elbette acımız büyüktür ama bu büyük acıları gerekçe göstererek Cumhuriyet törenlerini iptal etmek doğru değildir. Çünkü Cumhuriyet 'tasada ve kıvançta beraber olmak' demektir. Ayrıca Cumhuriyet, 'kimsesizlerin kimsesi olmak' , Van'a Erciş'e daha fazla sahip çıkmak demektir. Resepsiyonların iptalini anlayışla karşılarız ama resmi tören geçişlerini, okullarda Cumhuriyet etkinliklerini iptal etmek, Cumhuriyeti anlamamak demektir. Erdemlerini bilmemek demektir. Bu törenler yeni kuşaklara millet olmanın hazzını yaşatır. Cumhuriyetin ruhunu anlamayanlara, bu büyük millet hak ettiği dersi mutlaka verecektir.'

- CUMHURİYETLE HESAPLAŞMA:
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek: 'Halkımızın bu zor günlerde kenetlenmesini sağlayacak milli bayram kutlamalarını iptal etmek kabul edilemez. Bu iptal, iktidarın laik demokratik cumhuriyetle hesaplaşma fırsatçılığını ortaya koymaktadır.

- 1923 RUHUNU YOK SAYMAK: CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören: 'Cumhuriyet Bayramı etkinliklerini sadece eğlence gören bir anlayış kabul edilemez. 2023 vizyonu derken 1923 ruhunu yok saymaktadırlar.'

- BURUKLUK YAŞANIRDI:
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş: 'Deprem dolayısıyla yüreği yanmış, 74 milyon insan varken, Cumhuriyet Bayramı'nda etkinlik düzenlemek, milletin gönlünde biraz burukluk ortaya çıkarabilirdi.'

Ünlülerden iptale isyan


Birçok ünlü de bayram törenlerinin iptaline sosyal medya üzerinden yayınladıkları mesajlarla tepki gösterdi. Tepkilerden bazıları şöyle:

- Gülben Ergen: Ben şimdiden kutluyorum. Belki sebeplidir bu yaptığım. 28 Ekim'den 29 Ekim'i kutlamaya başlamak istedim bu yıl sebepli sebepsiz.

- Pınar Altuğ Atacan: Cumhuriyet bayramı kutlanmalıdır. Kutlanmamasının hiçbir anlamı yok.

- Bengü: İzmir'de halk olarak Gündoğdu Meydanı'nda toplanacağız ve kutlamalarımızı her yıl olduğu gibi yapacağız. Hiçbir şey engel olamaz.

Deprem, sorumsuzlukları bir kez daha hatırlatmıştır'

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, depremin ihmal ve sorumsuzlukların yol açtığı yıkımları da bir kez daha hatırlattığını belirtti. Gül'ün Cumhuriyet Bayramı mesajında ana başlıklar şöyle:

- VAN İÇİN TEK YÜREĞİZ: Bugün Cumhuriyet Bayramı'nın coşkusunu yaşarken, diğer taraftan Van'daki depremin acısını da yüreğimizde hissediyoruz. Halkımız, dayanışmanın, yardımlaşmanın ve kardeşliğin en güzel örneğini vermiş, Van için tek yürek olmuştur. Van depremi, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin yanı sıra, ihmal ve sorumsuzlukların yol açtığı yıkımları da bir kez daha hatırlatmıştır.

- TERÖRE MÜSAMAHA YOK: Terörle mücadele, hiçbir müsamaha gösterilmeden, etkin ve sonuç alıcı bir şekilde, çok boyutlu bir anlayışla sürdürülmektedir. Terör ve şiddetle hiçbir yere varılamayacağı artık anlaşılmalı.

- TOPLUMSAL MUTABAKAT: Cumhuriyet'in 88. yılında toplumun gelişimi istikametinde yeni bir anayasanın hazırlanması başta olmak üzere reformları sürdürmek, evrensel değer ve ilkeleri en ileri standartlarda hayata geçirmek zorundayız. Bu konuda toplumsal bir mutabakatın sağlanmış olmasını memnuniyetle karşılıyorum.

- İLHAM KAYNAĞI OLDUK:
Son yıllarda demokratikleşme alanında gerçekleştirilen kapsamlı düzenlemeler, ülkemizi çevremizde değişim isteyen halklar için bir ilham kaynağı haline getirmiştir. Arap coğrafyasında yaşanan gelişmelerin, ülkemizin bölgesindeki seçkin konumunu, sahip olduğu değer ve ilkelerin önemini gösterdiği inancındayım.