Valiler Kararnamesi'nin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte bir çok kenti etkileyecek değişiklikler de gerçekleşti. Öne çıkan ilk değişiklik Cumhuriyet Tarihi'nde ikinci kez bir kadının vali olarak atanması oldu.

AYNI ZAMANDA İLK KADIN MÜSTEŞARI ÜNVANINA SAHİP

Eski Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Esengül Civelek Yalova Valiliği’ne atandı. Maliye kökenli Civelek, daha önce Türkiye Kalkınma Bankası genel müdür vekilliği yaptı. Müsteşarlık görevinden önce kadının statüsü genel müdürlüğü görevini yürüttü. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı'nın "ilk" kadın müsteşarı ünvanına sahip.

İLK KADIN VALİ MUĞLA'DA GÖREV YAPTI

Türkiye'nin ilk kadın valisi, Turgut Özal'ın cumhurbaşkanlığı döneminde Anavatan hükümeti tarafından atanmıştı. Cumhuriyet tarihinin ilk kadın valisi olarak tarihe geçen Lale Aytaman, 1991-1995 yılları arasında Muğla'da görev yaptı.

SEZER GERİ ÇEVİRMİŞTİ

AK Parti de iktidara geldikten sonra kadın vali atama girişiminde bulunmuştu. 2005 yılında Kazan Kaymakamı Özlem Gevrek Bozkurt, Nevşehir valisi yapılmak istendi. Bozkurt'un kararnamesi zamanın Cumhurbaşkanı Sezer tarafından geri çevrilmişti.