Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle, Karadeniz Sahil Yolu nedeniyle yaşanan sel felaketlerinin önlenmesi noktasında ne gibi çalışmaların yapıldığı hususunda TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

    Selahattin Karaahmetoğlu, yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 milyar dolar kaynak aktarılarak hayata geçen Karadeniz Sahil Yolu’nun bölge insanına yağmuru bir felaket olarak yaşattığını savundu.

    Yol yapım aşamasında meslek odaları ve konunun uzmanı kişilerin uyarılarının dikkate alınmadığını kaydeden Karaahmetoğlu,”Yetkililer taşkın ve erozyon önleyici tedbirleri almakta yetersiz kalmakla birlikte, yurttaşlarımıza bu kadar şiddetli yağmur yağdığı müddetçe felaketin kaçınılmaz olduğunu da itiraf etmekte sakınca görmemektedir.” dedi.

    Bakan Yıldırım'a “Doğu Karadeniz kentlerinin başka bir bölgeye taşınması ihtimali olmadığına göre her şiddetli yağmurdan sonra yaşanacak felaketler için ne gibi bir tedbir düşünüyorsunuz?" sorusunu yönelten Karaahmetoğlu, Yolun set etkisini azaltacak tedbirler ve suyun denize ulaşmasını engelleyen faktörlerin ortadan kaldırılması için bir çalışma yapılıp yapılmadığını da sordu.

    Karaahmetoğlu, soru önergesinde Bakan Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti: "Kent içi geçişlerin alternatif projelerle yeniden inşası yönünde bir çalışma gündeminizde var mıdır? Sahil yolu kent geçişlerinin dolgu taşları ve kayalar doldurularak kıyılarımızın yok edilerek inşa edilmesi yolun daha ucuza maliyeti dışında ne amaç taşımaktadır? Bu yol sayesinde büyük servet sahibi olan firmaların yolun inşasında sizce bir kusuru bulunmamakta mıdır? Bu projeleri onaylayan kamu kurumları ve yetkili merciler sizce yaşanan afetlerden sorumlu değil midirler? HES inşaatları ile yatakları değiştirilen derelerimizin yaşanan afetlerde payı var mıdır? Dağlardan derelerle taşınan toprak ve çamur kütleleri sel neticesinde şehirleri bataklığa dönüştürmektedir. Hes inşaatlarıyla derelerin yataklarından kaldırılan ve uygun yere nakledilmeyen malzemelerin felaketin büyümesine katkısı olduğunu düşünüyor musunuz?”