CHP'li 43 milletvekili, partilerinin milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın da sanık olarak yargılandığı Ergenekon davasını izlemek üzere Silivri Cezaevi bitişiğindeki duruşma salonuna geldi. Sosyal paylaşım ağı Facebook'tan yapılan çağrıyla bir araya gelen Cumhuriyet gazetesi okurları ve CHP’li 43 milletvekili sabah erken saatlerde duruşma için Silivri’ye geldi. Duruşmaya gelenlerin bir kısmı, kapasitenin çok üzerinde izleyici olması nedeni ile binaya alınmadı.

    CHP milletvekilleri, ikinci ergenekon davasını izlemek için partiye ait iki otobüs, TBMM plakalı makam araçları ve özel otomobilleriyle Silivri'ye geldi. Milletvekillerinin arasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Eskişehir CHP Milletvekili Süheyl Batum, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal gibi milletvekillerinin de içinde bulunduğu 43 milletvekili geldi. Milletvekillerinin yanı sıra CHP İstanbul İl Başkanı Bahri Şahin, CHP İstanbul Gençlik Kolları, CHP kadın kolları da davayı izlemek duruşmaya geldi.

    Adliye girişinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, "İşlerin nasıl yürüdüğünü göreceğiz. Türkiye'de hep beraber bir şey izliyoruz. Mahkemelere dokunulamaz derken, mahkemenin başkanının sürüldüğü bir süreçte yaşıyoruz. Gizli tanıkların ifadelerini değiştirdiği, basında yer almadığı bir süreci yaşıyoruz. Şimdi milletvekilleri olarak neyi göreceğiz onu merak ediyoruz. Arkadaşlarımıza, bütün burada yargılananlara da destek olmak için geldik." dedi.

    Ergenekon ana davasına CHP'li milletvekilleri olarak neden ilgi göstermedikleri şeklindeki soruya Batum, siyasi olduğunu düşündükleri bütün davalara aynı şekilde destek verdiklerini söyledi. Batum, Milletvekili olmadan önce İkinci Ergenekon Davası'nın bütün davalarına kendisi ile bazı arkadaşlarının sık sık geldiğini söyledi. Sorunun cevabının bu olmadığı hatırlatılan Batum, "Böyle bir süreçte biz neyin olup, neyin bittiğini bir kez de hep beraber görecez. Tabiki arkadaşlarımızada hep beraber destek olacağız." dedi. CHP milletvekillerinin Ergenekon ana davasına katılmadıkları hatırlatılan Batum, "Öyle bir eleştiri olmaz yanlıştır. Biz her yargılanana mutlaka destek vereceğiz diye bir çaba içinde değiliz. Türkiye'de kim yargılanıyorsa onun davasına gideceğiz diye değil." dedi.

    Batum, "Recep Tayyip Erdoğan'ın faşizmini yerleştirmek amacına yönelik bütün davalara destek veriyoruz. Bütün davalarda ne olup bittiğini gözlemliyoruz. Her davaya gitmiyoruz. Türkiye'de binlerce kişi yargılanıyor. Ama siyaseten ve AKP faşizmini yerleştirmeye, şu önümüzdeki olayları, süreçleri yaşatan bütün davaları izliyoruz, izleyeceğiz. O kadar kolay değil faşizmi bir ülkeye getirmek. 3 - 5 tane siyasetçi diktadörlük özlemi altında oldukları zaman bunları yargı aracılığla yerleştirmek o kadar kolay değil. Biz milletvekilleri olarak bunu gözlemlemek istiyoruz." diye konuştu.

    CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise, "Sayın Başbakan bu davanın savcısıydı. Acaba Deniz Fener'inin de savcısı olacak mı? Deniz Fenerindeki soruşturmayı yapan savcıların elindeki dosyalara el konuldu. Aynı şekilde burada gösterilen hassasiyet ve titizliğin aynısı orada da bekliyoruz. Bu çağrıyı yapıyoruz." dedi. Yapılan açıklamaların ardından CHP'liler, duruşma salonuna girdi.

    Duruşmaya gelecekleri basın ve yayın organlarında haber yapılan CHP’li vekillerin, mahkeme tarafından alınan bir karar ile avukatlar için ayrılan bölümde oturmaları sağlandı. Vekillere salonda bulunan görevliler yer gösterdi. Duruşmayı izlemek ve sanıklara destek vermek için Silivri’ye gelen isimler arasında Süheyl Batum, Oktay Ekşi, Musa Çam, Nur Sertel, Emine Ülker Tarhan, İhsan Kalkavan, İsa Gök, Muharrem İnce, Emine Ülker Tarhan bulunuyor. Ancak davanın tutuksuz sanığı olan CHP milletvekili Sinan Aygün ise tutuksuz sanıkların bulunduğu bölümde yer aldı.

    Mustafa Balbay, 51. yaş gününü duruşma salonunda kutladı.


Salona giren Balbay iki eli yumruk halinde ve havada izleyici sıralarından kendisini kutlayan izleyicilere selam verdi. “Seninle gurur duyuyoruz Balbay, iyiki doğdun” sloganlarıyla karşılanan Balbay’a Cumhuriyet gazetesi çalışanları tarafından da bir kalem ve bir blok not hediye edildi. Balbay duruşmaya katılan vekillerle selamlaştığı sırada salona Tuncay Özkan girdi. Duruşma salonundaki ikinci alkış sesleri de bu sırada duyuldu.Özkan da Balbay gibi bazı vekillerle semlamlaştı.

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 2. Ergenekon davasının 127'nci duruşmasına, gazeteciler Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay ile İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 21 tutuklu sanık katıldı. Tutuklu sanıklar eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise duruşmaya gelmedi. Tutuksuz sanıklardan ise CHP milletvekili Sinan Aygün, Yalçın Küçük, Emin Şirin ve emekli orgeneral Hurşit Tolon hazır bulundu.

    Sanık ve avukat yoklamasının ardından Balbay mahkeme başkanından söz istedi. Ancak Başkan Hasan Hüseyin Özese duruşmanın, tutuklu sanık Mehmet Koral'ın çapraz sorgusuyla devam edeceğini belirterek söz vermedi. Duruşma tutuklu sanık Koral’ın sorgusuyla devam ediyor.