UĞUR DEMİRKIRDI - BAKÜ /

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, Türkiye'nin tek bir organizasyon hedefinin bulunduğunu ve onun da olimpiyatlar olduğunu söyledi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi İcra Kurulu Üyesi, WADA'nın Başkan Yardımcısı, Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı ve bir çok önemli uluslararası görevi bulunan TMOK Başkanı Erdener, 'ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Altını çizerek bir kez daha açıklayayım, Türkiye'nin kesinlikle böyle bir hedefi yok. Avrupa Oyunları'nı Türkiye'ye almak gibi bir niyeti yok. Avrupa Komitelerinde görev yapan arkadaşlarımıza, yabancı dostlarımıza, EOC Başkanı Patrick Hickey'e de söyledim ki yakın dostum arkadaşım, birlikte Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nde de görev yapıyoruz, bizim Türkiye olarak, İstanbul olarak bir tane hedefimiz var. O da Olimpiyat Oyunları'nı İstanbul'da organize etmek."

"TÜRKİYE'NİN OLİMPİYAT HEDEFİNİ KÜÇÜLTEREK BİR ALT KATEGORİYE İNMESİ DÜŞÜNÜLEMEZ"

Böyle bir hedefi olan Türkiye'nin bu hedefi küçülterek bir alt kategoriye inmesi düşünülemez. Gençlik ve Spor Bakanı sayın Akif Çağatay Kılıç ile zaten hemfikiriz."

ÜLKENİN GENEL POLİTİKASININ ÖNEMİ...

Devlet desteği konusuna da değinen Erdener, "İstanbul'un şansı arkasında devlet desteği olması. O konuda çok güçlüyüz. Bir de ülkenin jeopolitik durumu, bizim coğrafyada gelişen bir takım olaylar ve rejim değişiklikleri; bunlar da yine bir adaylığı ciddi etkileyen faktörler olarak düşünmek gerekir. Ülkenin genel politikası ülkenin çevresindeki gelişen olaylar yine önemli faktörler" şeklinde konuştu.

Megakentlerde trafik her zaman bir problem ama İstanbul'un olimpiyat adaylığı sırasında sunduğu plan, trafik çözümleri ile ilgili projeleri kabul görmüştü. Hele bundan sonra İstanbul'daki, önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacak olan gelişmeler, trafik konusundaki önlemler, 3. köprünün açılması, boğaz altından karayolu ile geçiş, yeni metro hatları, yeni tünellerin açılıyor olması İstanbul'un adaylığını daha da güçlü kılacak.

"MONACO'DAKİ TOPLANTIDA MALİYETLERİN DÜŞÜRÜLMESİNE YÖNELİK KARARLAR ALINDI"

"IOC'nin Monaco'da geçtiğimiz yıl kabul edilen 40 maddelik olimpiyat gündemi 2020 projesi içinde olimpiyat oyunlarının maliyetinin düşürülmesine yönelik maddeler var, çevre ile uyum var, sürdürülebilirlik var, bunlar açısından da bakıldığında Türkiye, özellikle İstanbul ile olimpiyatları düzenlemeye yönelik hazır durumda, bunu rahatlıkla ifade edebilirim."

"İSTANBUL OLİMPİYATLARI DÜZENLEMEYE HAZIR"

"Tabii ki bu karar devletimizle, hükümetimizle, sayın Cumhurbaşkanımızla verilecek bir karar ama sonuçta bu alt yapıya sahibiz, İstanbul olimpiyatları düzenlemeye hazır."