BİR TUTAM ŞİFA;TARÇIN

Tarçın, defnegiller familyasından Anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan, yaprak dökmeyen aromatik kokulu ağaç cinsidir.İnsanlık tarihinin en eski baharatlarından biridir. M.Ö. 3000 Çinliler tarafından kullanılıyordu. Avrupa'da 16.'dan 18.yy'a kadar en değerli ve pahalı baharatlarından biri sayılıyordu. Ünlü tüccar Anton Fugger 1530'da İmparator V. Karl'ın borç senetlerini onun gözleri önünde tarçın baharat çubuklarından oluşan bir ateşle yakmış, böylece kendi zenginliğini kanıtlamıştır. Türkçe'ye tarçın kelimesi, Farsça dilinden geçmiştir. Dar-ı Cin veya Dar-ı Çin (Çin ağacı).

Esasen ağacın kurutulmuş kabukları kullanılır. Tarçın baharatı, ağacının gövde ve dal kabuklarının dış kısmı sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğun kurutup öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca kabuklarının iç içe konularak rulo gibi kıvrılmasıyla da çubuk tarçın elde edilir. Kokusu kuvvetli, kesin ve uzun süreli, tadı tatlımsı ve yakıcıdır. Tanen ve uçucu yağ taşır. Baharat olarak kullanılır.

Tarçın ferahlık verir ve iştah açar. El ve ayaklardaki titremeleri ve damar tıkanıklığını önler. Mide rahatsızlıklarına ve karın ağrılarına iyi gelir. Bağırsak kurtlarının dökülmesine ve bağırsak iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur. Cinsel isteği arttırır. Gaz söktürücüdür. Kötü kokuları, öksürüğü ve ishali keser. Vücut direncini arttırır. Soğuk algınlığı ve nezleye karşı yararlıdır. Kan Şekerini dengeleyen Tarçın, şeker hastaları için çok faydalıdır. Yemeklerde ve tatlılarda lezzet ve koku vermesi için kullanılır. Tarçın özellikle sütlü tatlılarda kullanılırsa sütteki zararlı bakterileri yok eder. Bal ve limonla karıştırılıp yenirse boğaz yanmasına iyi gelir. Tarçın esansı gıda ve parfümeri sektöründe koku verici olarak kullanılır. Kolesterolü düşürür. Çalışmalar günde sadece yarım çay kaşığı tarçın tüketilmesinin kolesterolü düşürdüğünü göstermiştir. Tarçın kandaki kötü kolesterol ve trigliserid seviyesini düşürür. Ayrıca tarçının kanserle savaştığı da bilinen bir gerçektir.

KANSER İÇİN TARÇIN...

Amerika Maryland'de yapılan bir araştırma tarçının kan kanseri ve lenf kanserinde kanserli hücrelerin bölünmesini azalttığını göstermiştir. Tarçındaki kalsiyum ve lif kombinasyonu safra salgısını artırarak kolon hücrelerinin zarar görmesini dolayısıyla kolon kanserini önler. Solunum sorunlarını tedavi eder. Tarçın grip için çok faydalı bir ev ilacıdır. Bir çay kaşığı bal ve çeyrek çay kaşığı tarçın karıştırılır ve yenir. 3 gün boyunca devam edilir. Bu reçete öksürüğe,soğuk algınlığına ve sinüzite iyi gelir. Tarçın beyin aktivitesini artırdığından beyin için iyi bir toniktir. Sinirsel tansiyonu tedavi eder, hafıza kayıplarını önler.

Çalışmalar tarçını koklamanın bilişsel fonksiyona, hafızaya, zihinsel performansa iyi geldiğini, uyanıklığı ve konsantrasyonu artırdığını göstermiştir. Anne sütünde de mucizevî bir artış sağlar. Eklem iltihabından kaynaklanan ağrılarda rahatlama sağlar. Tarçın anti iltihap maddeler içerdiğinden, eklem iltihabı gibi hastalıklarda rahatlama sağlar. Copenhagen Üniversitesinde yapılan bir çalışma sonucunda bir hafta boyunca her sabah 1 çay kaşığı balla çeyrek çay kaşığı tarçını karıştırıp yiyen hastalarda belirgin bir rahatlama görülmüş,bir ay boyunca kullanan hastalar ağrısız yürüyebilmişler.

TARÇIN KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜR MÜ?

Ayrıca tarçın, doğal bir gıda koruyucu görevi üstlenir. Yiyeceklere eklendiği zaman bakteri oluşumunu engeller ve doğal bir koruyucu görevi üstlenir.
2003 yılında yayınlanan bir bilimsel çalışmadan sonra yazılı ve görsel basının ilgisi tarçının diyabetteki etkisi üzerine yoğunlaştı. ‘Tarçın diyabetli hastalarda kan şekerini düşürüyor mu?’ sorusu çok tartışılan konulardan biri. Tarçın verilen tüm hastalarda açlık kan şekeri ortalama yüzde 29 düşürülmüş. 2006 yılında yayınlanan bilimsel kriterlere uygun bir başka klinik çalışmada, tip-2 diyabetli 79 hastaya 4 ay süresince günde üç gram tarçın verilmesi ile yine kan şekeri üzerinde belirgin bir etki gözlendiği bildiriliyor.

TARÇIN VE SAĞLIK