Bayrampaşa CHP İlçe Başkanı Hasan Mutlu Dünya Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yerel basın mensuplarıyla kahvaltıda buluştu. Mutlu, gazeteciler gününü kutlarken, gazetecilerin bugün içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekti. Toplantı'da Bayrampaşa Belediyesi'nde ihtiyaç sahiplerine verilmek üzere ihale edilen kömürün düşük kalitede dağıtılmasanının CHP'nin çalışmasıyla engellendiği belirtildi.

Kahvaltıya İlçe Başkanı; Hasan Mutlu ve beraberinde, Yönetim Kurulu Üyelerinden; Hasan Metin, Esin Bıyıklı, Hakkı Çetin Belediye Meclis Üyelerinden;Abdul Fettah Dindar, İbrahim Kahraman, Halil Yerli, Yusuf Akgün Gazetecilerden; Aydınses gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Aydın, Bayrampaşa Gündem, Mehmet Ceylan ve İlknur Onur, Paşavizyon, Cemil Sağlam, İstanbul Haber, Mustafa Yücel, Bayrampaşa Haber, Yılmaz Birinci, Esenler 7/24 Haber, Hüseyin Koç ve Mustafa Bazın, Gazete Esenler, Hasan Gürsoy, Esenler Time, Erdoğan Aksu, Bölgede İlk Haber, Yıldıray Yılmaz katıldı.

Kahvaltıda İlçe Başkanı Hasan Mutlu konuşmasında özgür basının önemine değindi; Hasan Mutlu; “Öncelikle 10 Ocak gazetciler gününüzü kutluyorum.Eğitimci olduğum için öğretmenliği eğitimciliği özel bir meslek özel bir kurum olarak görürüm. Biz öğretmen olarak eğitir öğretiriz eğitilen öğretilen kişiler öğrenme duygusu öğrenme algısı içinde merak ederler . Sürekli öğrenme peşinde koşarlar . Onlara öğrenmek istediklerini merak ettiklerini ortaya koyan da siz gazetecilersiniz. Yani bu haberi algıyı oluşturan insanın merak ettiği bilmek istediği şeyleri ortaya koyan kısım sizlersiniz. Sizlerin olmadığı bir yerde sosyal yaşamın iletişimin olması mümkün değildir. Bir kırsalda bir şehirde nasıl ki bu kırsalın açılması için yol gerekir diyorsak o yol algısı nasıl ki o insanları şehre merkeze taşıyarak bir iletişim sağlayacaksa aynı iletişim aynı desteklerle aynı çatı altında kuran yine sizlersiniz. Basının olmadığı bir noktada basının demokratik çalışamadığı özgür çalışamadığı bir noktada o ülkenin, merkezin, şehrin, belediyenin gelişmesi mümkün değildir. 1961 yılında basınla ilgili çıkan bazı kararlar o günkü basın işletmecileri tarafından protesto edilmiş biliyorsunuz 3 gün gazete çıkartmamışlar. Ama gazete çalışanları bunun için direnmişler. 

Fakat son 50 yıla baktığımızda 1961 de çıkan o özgür bazı yasaların bugün tamamen ortadan kalktığını görürsün dünyada tutuklu gazetelere baktığımız zaman en fazla tutuklu gazetecinin olduğu ülkede yaşıyoruz . Demokrasinin sosyal devletin olduğu söylenen bir ülkede en fazla gazetecinin tutuklu olduğunu düşünürseniz bu olay bu ülkedeki demokrasinin hangi hale geldiğini görebiliriz. Bir basın bir gazeteci eğer duyduğunu bildiğini, bildiği duyduğu gibi yorumlayamıyorsa, yazamıyorsa, anlatamıyorsa, halka indiremiyorsa sadece yönetenlerin yöneticilerin söylemleri doğrultusunda bilgi aktarmak zorunda kalıyorsa, burada demokrasiden hukuktan bahsetmek mümkün değildir.

Orada yetişen gençlerin çocukların, halkın da iyi şeyler öğrendiklerini söylemek mümkün değildir. Basın özgür olmalıdır. Yorumunu haberini bildiği gibi doğru şekilde yapmak zorunda olduğunu düşünüyorum. Burada gazetecilik anlamında cefasını götüren yerel gazetecilerdir. Ulusal gazeteciler kendi konumları büyüklükleri gereğiyle aldıkları reklamlar ve çalışmalar ile yoğun bir şekilde ayakta durabiliyorlar yada bir tarafa yamanıp onların istedikleri şekilde haber yapıp istedikleri raundu elde tutabiliyorlar. Yerel gazetecilerin öyle bir şansı yok yerel gazetecilerin bir çoğu içinizde yaşadığım için ben biliyorum, başka işler yapıyorsunuz. Başka işlerden kazandığınız parayı sevdiğiniz için gönül verdiğiniz için yaptığınız bu işe yatırıyorsunuz. Bu işten de para kazanmıyorsunuz. Rızkınızı bu işe yatırıp burayı da çevirmeye çalışıyorsunuz. Büyük emek veriyorsunuz ben bu anlamda hepinizi takdir ediyorum. Yerel yönetimlerin özellikle yerel gazetelere önem vermesi gerektiğini düşünüyorum.


YEREL YÖNETİMLER BÜLTEN ÇIKARTMAMALIDIR!

Yerel yönetimlerin bütün haber ve reklamlarını sizin üzerinizden yapması gerektiğini düşünüyorum yerel yönetimler asla bülten çıkartmamalıdır. Bu bültenleri bu gazeteleri sizler bunları daha profesyonel daha doğru daha düzgün çıkartabileceğiniz halde kendi çalışmaları altında bunu çıkartıyorlar bunu yapmamalıdırlar bunları yerel gazetelerin üzerinden yapmaları gerekmektedir. Yerel gazetelerin de ayakta durabilmeleri için destek vermeleri gerektiğini düşünüyorum.

Bizden tarafta size verilecek her türlü destek de her zaman yanınızda olacağız. Bu desteğimizi de kesinlikle iktidarın yaptığı gibi bize dönük haberler yapın maksadıyla değil öyle bir şey düşünmeyeceğinizi biliyorum. Sizler nitelikli insanlarsınız olması gerektiği gibi sizlere bu halkın bu vatandaşın ihtiyacı olduğu için biz yanınızda olacağız” dedi.

Ardından, Mecliste konuşulan kömür dağıtımı konusunda gazetecilerin soruları cevaplandırıldı.