Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yarın başkomutan olarak ilk kez 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarını kabul etmesini Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in teklif ettiğini belirterek, “Silahlı Kuvvetlerimiz de, komutanlarımız da bundan çok memnundur. Bunlar hep olması gereken şeyler. Her şeyin bir zamanı var demek ki” dedi.

Huber Köşkü’nde Anadolu Ajansı’na röportaj veren Gül, güncel siyasi konulara ilişkin özetle şunları söyledi:

Necdet Özel’in teklifi

“Bu 30 Ağustos’ta başkomutan olarak bütün kutlamaları ben kabul edeceğim. Bu, Genelkurmay Başkanımızın teklifidir. Düşünce onlardan geldi. Genelkurmay Başkanımız, Başbakanımız MGK’dan önce yaptığımız konuşmada Genelkurmay Başkanı’nın getirdiği bir düşünceydi. Biz de çok doğru bulduk. Uygulama bundan sonra böyle olacaktır. Geçen Askeri Şura’da da, Milli Güvenlik Kurulu’nda da yeni uygulamaları herkes takip etti. Silahlı Kuvvetlerimiz de komutanlarımız da bundan çok memnundur. Bunlar hep olması gereken şeyler. Her şeyin bir zamanı var demek ki.

‘İyi şeyler’ rahatsız etti

Ben bir zamanlar ‘İyi şeyler oluyor, olacak’ dediğimde çok rahatsız olanlar oldu ve adeta bu ülkede iyi şeylerin olmasını arzu etmeyenler ortaya çıktı. Son gelişmeler, maalesef çok üzücü. Terör örgütü, Türkiye’de bir zafiyet olduğu zannına herhalde ulaştı ki bu tip saldırılarını yapıyor. Türkiye, asla silahlı bir gücün karşısında pes etmez.

Demokrasi, terör örgütünü izole eder. Düşünün ki elimizde bir fener var, bununla her yeri aydınlatıyoruz. Bunu sadece Kürt meselesiyle, Güneydoğu, terör meselesiyle sınırlı tutmamak gerekir. Türkiye’deki şeffaflık, basınla, din özgürlüğüyle, sivil asker meseleleriyle, ekonomisiyle, yolsuzlukla mücadeleyle ilgili konular vardır.

Krizden rahat çıkarız

Türkiye, içeriden ve dışarıdan gelecek şoklara karşı çok daha hazırlıklı hale geldi. İnanıyorum ki Türkiye, bunu da en az zayiatla atlatacaktır. ‘Bizleri ilgilendirmeyecek’ dememiz mümkün değildir. Devamlı bir telaş, kaygı içinde olmamak gerekir. Normal hayat devam ederken tedbir alındığını görmek, insanı mutlu ediyor. Ben, Türkiye’nin şimdiye kadar aldığı tedbirlerden dolayı bu sefer de rahat bir şekilde krizden çıkacağına inanıyorum.
m Bu Meclis, geçen Meclis’in de tecrübesinden yararlanarak, yeni bir anayasa yapabilir. Böyle bir anayasada nelerin olması gerektiğiyle ilgili büyük bir mutabakatın olduğundan tereddütüm yok. Eğer yeni bir anayasa yapılamazsa metodoloji ve usul (yöntem) hatalarından olabilir. Bazen usul, esasın (içeriğin) önüne geçer.”

SURİYE
Güvenimiz kayboldu

‘Doğrusu son yıllarda en çok siyasi yatırımımızı Suriye’ye yaptık, bu açık bir şey. Suriye, bizim komşumuzdur, onların güçlü, mutlu olması için yaptık. Artık bugünkü dünyada otoriter yönetimlere, tek parti iktidarlarına, kapalı rejimlere yer yoktur. Bunlar, ya zorla değişeceklerdir yahut devletleri yönetenler inisiyatif alarak yöneteceklerdir. Bana günlük istihbarat raporları geliyor. Dün (perşembe) 17 kişi öldü. Hangi kazada (ilçede) ne oluyor, kaç kişi ölüyor, kaç kişi yaralanıyor, çok detaylı istihbarat raporları geliyor. Açıkçası her şeyin çok az ve çok geç olduğu bir safhaya geldiğini görüyorum. Bizim güvenimiz kaybolmuş vaziyette.