Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi kapsamında Kars’ın Mezra köyüne 50 milyon TL’ye lojistik merkez kurulacağı müjdesini verdi.

    Yıldırım, Kars’ta düzenlenen ve 28 ülkeden 65 katılımcının yer aldığı “Uluslararası Kaşgar’dan Endülüs’e Türk İslam Şehirleri Sempozyumları ve Gazi Kars Şehrengizi” toplantısına ve Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü'nün açılış törenine katıldı. Lojistik merkezin Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi kapsamında Kars’ın Mezra köyü yakınlarında kurulacağını belirten bakan Yıldırım, “Kars’ın 13 kilometre doğusunda Kars-Tiflis ve Kars-Iğdır demiryolu projelerinin kesişim noktasında bulunan Mezra durağında da yaklaşık 316 bin metrekare alanda 'Kars Lojistik Merkezi'ni kuruyoruz. Kars başta olmak üzere Türkiye’yi bölgesinde bir lojistik üs haline getiriyoruz. Bu lojistik merkezin kurulum maliyeti 50 milyon TL. Bu maliyet getirisinin yüzde 1’i bile değil. Bu ne demek? Yüksek hızlı tren yolu tamamlandığında, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu tamamlandığında, lojistik merkezi tamamlandığında, dört başı mamur işler hale geldiğinde lojistik sektörüne yıllık katkısı milyar dolarla ölçülecek. 'İşte bir şehri dünyanın merkezi yapacağız' diyorsanız; işte böyle projelerle bunu yapabilirsiniz. Bu projeler tamamlandığında Kars, Ardahan ve Iğdır büyük bir gelişme gösterecektir.” dedi.

    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ardahan’daki Aktaş Sınır Kapısı’nın 2012 yılının ortalarında açılacağı müjdesini de verdi. Aktaş sınır kapısının açılması ile Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu ve Nahçivan-Dilucu-Iğdır Demiryolu'nun faaliyete geçmesi ile Kars, Iğdır ve Ardahan illerinin çok değişeceğini kaydetti.

    Serhat Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Serhat illerinin daha da gelişeceğine dikkat çeken Yıldırım şöyle konuştu: “Geçtiğimiz günlerde İzmir Aliağa’da temelini attığımız ve Azerbaycan ile birlikte gerçekleştirilecek olan 5 milyar dolarlık petrokimya tesisi Kafkasya ile olan ilişkilerimize yeni bir boyut ekledi. Bildiğiniz gibi Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi, Şahdeniz 1 ve şimdi yeni yapılacak Şahdeniz 2 Projesi Kafkas coğrafyası ile Anadolu coğrafyasını birbiriyle birleştiren ve birbirine muhtaç hale getiren önemli projelerdir. Sadece Anadolu’yu değil, Nabucco Projesi ile de Balkanları ve Avrupa’yı birbirine bağlayacağız. Tüm bunlar tamamlandığında Serhat illerinin stratejik önemi daha da artacaktır. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi sadece Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye’yi birleştirmiyor. Aynı zamanda 12 bin kilometrelik Türk demiryolu sistemini Rusya’ya, Orta Asya ve Çin’e, Ortadoğu’ya ve Marmaray ile Avrupa’ya birleştiriyor.”