Almanya, 30 yıllık bir süreçten sonra Afganistan’daki askerlerini ülkesine geri alıyor. Psikolojik sorunlarıyla doktorlar özel ilgilenecek. Bu insanların Almanya’ya tekrar uyumu konusunda ciddi paralar harcanacak. 
Ülkelerine dönen Amerikan ve Alman askerleri uyum sürecine hazırlanıyor
Ayrıca Afganistan’daki süreç zarfında Alman askerlerine kumandanlık yapanların Almanya’da sığınma hakkının olması tartışılmaya başlandı. Aynı gelişme ABD’de var. Afganistan’dan Amerikan askerleri çekilirken bu süreç zarfında Afganistan’da Amerikan askerlerine hizmet veren Afganların özel bir vizeyle ABD’ye getirilmesi kararlaştırılıyor.
NATO’nun çekilmesinden sonra Afganistan yeniden istikrarsızlaşabilir
Gelelim bizim insanlarımıza... Şimdi Afganistan’dan NATO askerleri çekilirken son Biden-Erdoğan görüşmesinde ortaya çıkan Kabil’deki hava alanının korunması görevini bizim askerlerimizin üstlenmesi kamuoyunda tartışılıyor. Bu konuda Türkiye ABD’ye güvence vermiş durumda. Taliban artık Afganistan’da katiyetle yabancı asker istemiyor. Kısa zamanda Afganistan’da yönetimin tamamıyla azılı güçlerin eline geçeceğinden hareket ediliyor. Afganistan ve Türkiye arasındaki dostluk, Cumhuriyet tarihimizin başından beri devam etmektedir. Akraba topluluğumuz olan Afganlara Türkiye her zaman sahip çıktı. Afganistan, Ankara başkent ilan edildikten sonra Rusya ile birlikte ilk büyükelçilik açan ülkedir. Şimdi Afganistan’da yabancı güçler çıktıktan sonra Afganistan’ın geleceği için iç savaş ihtimali giderek güçleniyor. Herkesin beklentisi Afganistan halkının çevre ülkelere sığınmak için ülkelerini terk edeceklerine yönelik. Bugüne kadar 350 binin üzerinde Afgan Türkiye’ye sığınmış ve Türkiye’de çalışmaktadırlar. Bu Afganların yanına yenileri de gelecektir. Diyeceksiniz ki 5,4 milyon Suriyeliye sahip çıkan ülkemiz Afganlara da sahip çıksın. Doğru bir görüş ama bunun için öncelikle Suriyelileri ülkelerine yollamamız lazım. Zaten Kurban Bayramı için ülkelerine gidiyorlar. Dönüşlerde onları Türkiye sınırlarından içeriye almamız lazım. 
Prof. Dr. Faruk Şen- 06.07.2021