Ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan’da Başbakan Yorgo Papandreu referandum kararında yumuşamaya gitti, “Muhalefet ekonomik önlem paketine güvenoyu verirse referandumu rafa kaldırırız” dedi.

Avrupalı liderlerin yoğun baskısı ile karşılaşan Papandreu’nun geri adım atmasında Merkel ile Sarkozy’nin ‘referanduma kadar tek sent (kuruş) alamazsınız’ mesajının etkili olduğu kaydedildi.

YUNANİSTAN Başbakanı Yorgo Papandreu, hükümetin ekonomik krizle mücadelede aldığı önlemleri ve Avrupa Birliği (AB) zirvesinde belirlenen 130 milyar Euro’luk son yardım paketini referanduma götürme konusunda geri adım attı. Papandreu’nun referandum kararı AB yönetiminde yarattığı şokun yanı sıra Yunanistan’da siyasi krize yol açmıştı. Cannes’da devam eden G-20 zirvesinden önce Euro Bölgesi’nin patronları Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bir araya gelen Papandreu dün bakanlar kurulunu acil toplantıya çağırdı. G-20 zirvesi öncesi gerçekleşen mini zirvede, liderlerin ‘Yunanistan’ın referanduma kadar Euro Bölgesi’nden tek sent (kuruş) alamayacağı’ şeklindeki ültimatom’un etkili olduğu ve referandum kararının bugün yapılacak güvenoylamasında muhalefetin ekonomik pakete evet demesi halinde rafa kaldırılacağı belirtildi.

Destekten memnunum


Muhalefetin parlamentoda AB kurtarma paketini desteklemeyi kabul etmesi halinde, referandumun yapılmayacağını ifade eden Papandreu, “Hiçbir zaman bir amaç olmayan referanduma gitmesek bile muhalefetin 27 Ekim kararlarının parlamentoda onaylanmasına hazır olduğunu açıklamasından memnuniyet duyuyorum” dedi. Papandreu, “Muhalefet lideri Andonis Samaras ile geniş uzlaşma temelinde bir sonraki adımları değerlendirmek için görüşeceğim. Muhalefet kurtarma paketini desteklemek için masaya gelirse, referandum gerekli değil” ifadelerini kullandı. Dün uluslararası haber ajansları bakanlar kurulu toplantısından önce Papandreu’nun toplantıda istifa edeceğini duyurmuştu. Ancak bu söylentiler Papandreu’nun yakın çalışma arkadaşı Regina Vartzeli tarafından yalanlandı. Yunanistan’da muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Başkanı Andonis Samaras ise, geçen hafta Brüksel’deki zirvede Yunanistan için kabul edilen 130 milyar Euro’luk kurtarma paketini onaylaması ve genel seçimler yapılıncaya kadar geçici hükümet çağrısında bulundu.

Ültimatoma ‘hayır’

Yunanistan Maliye Bakanı Yardımcısı Pantelis Oikonomou, Alman ve Fransız liderlerin G-20 zirvesi öncesinde Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmak isteyip istemediğine karar verinceye kadar Avrupa’dan bir sent (kuruş) alamayacağı yönündeki “ültimatomunu” reddetti. Oikonomou, “Euro konusunda referanduma karşıyım. Bir ültimatom aldık, yabancılar neyi oylamamız konusunda müdahale ediyorlar” dedi.

Venizelos: Euro’daki varlığımız tarihi zafer


YUNANİSTAN Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, “Yunanistan’ın Euro Bölgesine girişi şüphe götürmez şekilde ülkenin tarihi bir zaferi. Yunan halkının bu başarısı referanduma bağlı olamaz” dedi. Venizelos, “Ülkemizi korumak istiyorsak, ulusal birlik, siyasi ciddiyet ve uzlaşma koşulları altında 26 Ekim kararını ertelemeksizin uygulamalıyız” ifadesini kullandı. Venizelos yaptığı açıklamada, “Referandum yapılmayacak. Bunu bir mektupla AB’deki ortaklarımıza
duyuracağız” diye konuştu.

PASOK’tan üç kadın milletvekili Papandreu’yu dize getirdi

BAŞBAKAN Yorgo Papandreu’nun erken seçimden kaçınmak amacıyla kararlaştırdığı ancak Yunanistan’ı ve Avrupa’nın geleceğini tehlikeye sokan referandumdan vazgeçmesinde “kararını geri almazsan parlamentoda hükümete güvenoyu vermeyeceğiz” resti çeken PASOK’tan üç kadın milletvekili etkili oldu. Kadın milletvekillerinin bu çıkışını başka milletvekillerine de takip etti. Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos da “referanduma hayır” diyerek Papandreu’ya ağır bir darbe vurduğu ve Papandreu’nun bunun üzerine referandumdan vazgeçtiği kaydedildi.

Juncker: Yunanistan izlemek istediği yolu söylemeli

EURO Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’ndeki yerini korumasını istediğini ve hiç bir üye ülkenin bölgeden ayrılmaması için gereken herşeyin yapılmasına inandığını belirterek, “Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalması için her türlü maliyete katlanılması gerektiğini söyleyemem. Eğer Yunanistan Euro Bölgesi’nden ayrılırsa, bunun başka bir Euro Bölgesi üyesi ülkede insanlar için bir felaket olmamasının nasıl sağlanacağı konusunda çalışıyoruz. Oyun oynamıyoruz, nereye gittiğimizi bilmeliyiz. Yunanlılar izlemek istedikleri yolu söylemeli” dedi.