Ankara Büyükşehir Belediyesi, Hacı Bayram Camii’nin çevresinde bulunan 7 sokakta sürdürdüğü restorasyon ve sokak sağlıklaştırma çalışmalarında son aşamaya geldi. Altyapı çalışmalarını tamamlayan ve binaların restorasyon çalışmalarının da büyük kısmını bitiren Büyükşehir Belediyesi, eskimiş, görüntü kirliliği oluşturan elektrik direklerini kaldırarak, telefon ve elektrik kablolarını yer altına aldı.

Ulus Tarihi Kent Merkezi yenileme alanı çalışması kapsamında, bölgenin dört bir tarafındaki tarihi dokuyu yeniden ortaya çıkarma çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi’nin, Hacı Bayram Camii çevresinde yürüttüğü çalışmalar başkentlileri tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Bölgeyi din, inanç ve turizm merkezi haline getirecek çalışmalar kapsamında Hacı Bayram Camii çevresindeki 7 sokakta süren çalışmalarda, 77 konut ve 76 dükkan aslına uygun olarak yeniden düzenleniyor. Yapılan düzenlemelerle ortaya çıkan sokaklardaki tarihi evler ve nostaljik görüntüler Ankaralılar tarafından hayranlıkla izleniyor.

Daha önce restorasyonu yapılarak yeniden hizmete açılan Hacı Bayram Camii ve yıkılıp yeniden inşa edilen ek binasına yakışır bir çevre için çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı, tarihi bir bölgeyi yeniden gün yüzüne çıkarıyor. Cami çevresindeki evleri restore edip, çevre düzenlemesini yapan, altyapısından üstyapısına kadar her türlü sorununu çözen Kent Estetiği Dairesi ekipleri, restorasyon çalışmalarının yüzde 95’ini tamamladı.

        Avizeciler Çarşısı olarak da bilinen bölgedeki sokaklarda bulunan binaların restorasyonunu Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu’nun denetiminde gerçekleştirdiklerini kaydeden Kent Estetiği Dairesi yetkilileri, çalışmalardaki gecikmenin olumsuz hava şartları nedeniyle yaşandığını belirterek, “Çalışmalarımız çok kısa süre içerisinde tamamlanacak. Bölgedeki çalışmaların hepsi tamamlandığında da Güvercin Sokak ve bağlantısı bulunan sokaklar, Ankara’nın tarihine yakışır bir hale gelecek.” dediler.

Güvercin, Adliye, Eti, Eti Zafer, Sevim, Akgün ve Kutlu Sokak’ta süren çalışmalar kapsamında; yağmur suyu, içme ve kullanma suyu ile pissu hatlarını döşeyerek, bölgede çirkin görüntüye neden olan kabloları yer altına aldıklarını aktaran yetkililer, görüntü kirliliği oluşturan, artık eskimiş, çürümüş ve virane haldeki elektrik direklerinin yerlerinden söküldüğünü ifade ettiler. Altyapı yanında, restorasyon ve sokak sağlıklaştırma çalışmalarının da tamamlanmasının ardından, bölgedeki aydınlatmanın tarihi sokak aplikleriyle yapılacağını bildiren yetkililer, bu sokaklarda başkentlilerin tarihi bir yolculukta, modern alışveriş imkanına kavuşacaklarını söyledi.