İSTANBUL Eyüp Belediyesi tarafından organize edilen ve bu yıl 12'ncisi düzenlenen Uluslararası Eyüp Sultan Sempozyumu başladı.

Sempozyumun açılışını Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, İstanbul İl Müftüsü Rahmi Yaran, Siyer Vakfı kurucusu ve İslam Tarihi Araştırmacısı Muhammed Emin Yıldırım, Güney Afrika Cumhuriyeti Uluslararası Barış Direktörü Prof. Dr. İghsaan Taliep ve sergide eserleri bulunan Ahmet Kutluhan katıldı.

Eyüp Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda, İslam tebliğ metodunda Halid Bin Zeyd Ebu Eyyüb El-Ensari ve Ashap Dönemi'nde fethin amaçları ve sonuç konuları irdelendi. İslam Tarihçisi ve Yazar Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, açılışta yaptığı konuşmada, Eyyüb El-Ensari ve diğer sahabelerin sık sık dile getirilmesi gerektiğini belirtti. Türbe ziyaretlerine ilişkin yapılan yanlışlara değinen Sırma, "Türbe yanında sünnet düğünü yapıyorlar. Sahabeyi anmak böyle değil ki. Bazı hocaların fetvasıyla horoz kurbanı kesiyorlar. Bu rezaletleri de duyduk tabi. Eyyüb El-Ensari'yi ziyarete gelince, onu okumak lazım. 'Acaba biz onu kendimize nasıl örnek alabiliriz' diye düşünmek lazım." dedi.

Siyer Vakfı Kurucusu ve İslam tarihi Araştırmacısı Muhammed Emin Yıldırım da fetih anlayışının "Kur'an" ve "Hadis" olarak iki temele dayandığını dile getirdi. İstanbul'un fethinin, Hazreti Muhammed'in duası, rüyası ve müjdesi olduğunu anlatan Yıldırım, İstanbul'daki mesajın ise "Rüya olmadan dua, dua olmadan hedef, hedef olmadan sevda, sevda olmadan fetih olmaz" dedi.

Güney Afrika Cumhuriyeti Uluslararası Barış Direktörü İghsaan Taliep de İslam'ın Afrika kıtasında yayılmasının 4 aşamada gerçekleştiğini belirterek, Afrika'nın dünya üzerinde Müslüman nüfusu bakımından en büyük kıta olduğuna işaret etti. 8 Kasım'a kadar devam edecek sempozyumun, ikinci oturumunda fetih-tebliğ ilişkileri ele alındı.